Wegpiraat E314 uit Sint-Genesius-Rode verdacht van grootschalige btw-fraude

SINT-GENESIUS-RODE - De E314-wegpiraat heeft zich vanmorgen voor het Brusselse hof van beroep moeten verantwoorden voor grootschalige btw-fraude. De man zou zich samen met zijn partner voor 3,7 miljoen euro hebben verrijkt via een constructie met valse facturen. De twee beklaagden riskeren celstraffen van 30 en 12 maanden, waarvan de helft telkens met uitstel. De handelsingenieur uit Sint-Genesius-Rode raakte rond de jaarwisseling berucht toen hij door een dashboardcamera werd gefilmd toen hij op de E314 asociaal rijgedrag tentoonspreidde.

De beklaagden namen in 1992 de firma Zichemse Bouwwerken (ZIB) over, maar zouden zichzelf via het bedrijf hebben verrijkt. Volgens het Parket-Generaal schreef de man tussen 1999 en 2002 valse facturen uit op naam van bedrijven die kort nadien failliet werden verklaard om zo de btw te recupereren. De jaarrekeningen en de lijst van leveranciers van ZIB zouden voor driekwart fictief zijn geweest, waardoor de twee beklaagden in totaal voor 3,7 miljoen euro konden frauderen.

De man hield er destijds een luxueuze levensstijl op na. Volgens het openbaar ministerie betaalde hij de lease van zijn Ferrari af met de opbrengsten van de btw-fraude en bestelde hij op naam van ZIB een badkamer van 20.000 euro, die vervolgens niet werd betaald en opdook in zijn villa in Sint-Genesius-Rode.

Op 2 september gaat de zaak verder. De verdediging wil dan aantonen dat een deel van de fictieve leveranciers daadwerkelijk bestond en dat de facturen niet vals waren.
 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?