Inbraken stijgen en ongevallen dalen in AMOW

ASSE / MERCHTEM / OPWIJK / WEMMEL - Het aantal inbraken en inbraakpogingen in de politiezone AMOW steeg vorig jaar naar 744. Dat blijkt uit cijfers van het jaarverslag. In 2012 noteerde de politie 'maar' 601 feiten. Positief is dat het aantal ongevallen daalde.

Het jaarverslag werd vorige week voorgesteld op de politieraad. Opvallend zijn het hoge aantal inbraken en inbraakpogingen maar er is ook goed nieuws, want de lokale politie blijkt ook best veel dieven en inbrekers te klissen. Ook blijkt dat het aantal ongevallen gedaald is.

Voorkomen

"Het voorkomen van diefstallen in woningen blijft een werkpunt voor de politie", zegt Daniel Noens van de lokale politiezone AMOW. "Dit is geen alleenstaand geval.  Ook andere, naburige zones, vormen het doelwit van criminelen. In 2013 waren er in AMOW 744 aanvallen op woningen.  In 450 gevallen ging het om een inbraak, de overige zijn de pogingen. Dit is een stijging met 2012 waar het in totaal ging om 601. Het is de bedoeling om in 2014 intensief te werken en te proberen om het cijfer van de woning inbraken naar beneden te halen."

Aangehouden personen

Langs de andere kant is er ook 'positief' cijfermateriaal, want de lokale politie van AMOW blijkt vrij veel dieven of inbrekers te klissen. "De recherche levert puik werk", zegt Noens. "In totaal 96 daders zijn opgepakt.  40 woninginbraken zijn opgehelderd via heterdaad,door intensief recherche onderzoek of  sporen vergelijking.  1 daderpaar was verantwoordelijk voor 12 feiten. 68 mensen hebben het afgelopen jaar in de cel gezeten om hun roes uit te slapen.  25 zijn aangehouden omdat ze illegaal in het land verbleven."

71 meldingen per dag

Bij de lokale politie van AMOW liepen vorig jaar ongeveer 26.000 meldingen binnen. "Dit stemt overeen met 71 per dag", zegt Noens. "Het aantal processen-verbaal scoort ongeveer even hoog nl. 67/dag. Navolgende onderzoeken of opdrachten van het parket liepen op tot 9.789. Het is duidelijk dat de burgers nog altijd de weg naar de lokale politie vinden. In het hoofdcommissariaat zijn er 3.720 aangiftes gebeurd, gevolgd door Wemmel met 650; Merchtem 329 en Opwijk 306."

Interventies

Gemiddeld worden de interventie inspecteurs 1.400 keer uitgestuurd per maand.  "De oproep of de hulp die burgers uitsturen kan van uiteenlopende aard zijn.  Een ongeval, huishoudelijke moeilijkheden,buren problemen, diefstal, verloren hond,…enz.  De doelstelling ligt om elke oproep zo snel als mogelijk af te handelen.    Hiervoor bestaan er prioriteits lijsten. Dit is nodig omdat soms twee, drie oproepen tegelijk binnen komen", zegt Noens.

Ongevallen

In 2013 is het aantal ongevallen in AMOW gedaald.  Ongevallen met materiële schade daalden met 5,05 procent ( 1072) , met gekwetsten min 21 procent (179). 

Ademtesten

Wanneer AMOW ademcontroles uitvoert zien we dat 6,14% van de gecontroleerde bestuurders positief blaast.  "Dit is een realistisch beeld.  De controles zijn gericht op kwaliteit waarbij rekening gehouden wordt met het tijdstip en de plaats van de controle.  Kwantiteit houdt enkel rekening met het aantal controles.  Iets waar me omzeggens geen aandacht voor hebben", aldus Noens.

Slachtofferbejegening

125 personen deden beroep op de politionele slachtoffer bejegening.  Een team van 12 politiemensen die de klok rond klaar staan om te zorgen voor de eerste opvang, praktische bijstand en informaiteverstrekking aan slachtoffers.  Soms moeten ze doorverwijzen naar gespecialiseerde diensten wanneer de hulp te specifiek wordt.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?