Buurtbewoners en landbouwers kritisch tegenover tractorsluizen

SINT-PIETERS-LEEUW – Gisterenavond werd tijdens de gemeenteraad beslist over de invoer van een zogenaamde boomstructuur in het binnengebied ‘Brusselbaan – Postweg – Lenniksebaan’. De zoveelste maatregel om sluipverkeer te weren.

“De ervaringen van de in totaal acht verschillende pogingen hebben aangetoond dat het probleem nooit werd opgelost, maar enkel werd verplaatst”, legt schepen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA) uit. “De ene keer was straat X tevreden maar had straat Y de nieuwe overlast. De volgende keer losten we het probleem van straat Y op maar verschoof de hinder naar straat Z. En ja, ook wij als nieuw bestuur hebben dit gedaan met de maatregel van vorig jaar.”

Twee opties

Op dit moment zijn er twee opties. De ene optie volgens de schepen is om het sluipverkeer van 700 wagens per dag van 7 uur ’s ochtends tot 17 uur ’s avonds te accepteren, dit zes dagen per week. Maar dat is niet de visie van het gemeentebestuur. De andere optie is het stoppen met het vergroten van de omrijfactor en het verplaatsen van het probleem door middel van een boomstructuur.

Desmeth haalt ook enkele aanpassingen aan die hij in overleg met de landbouwers en handelaars heeft aangebracht. Twee van de vier tractorsluizen zullen verlaagd worden en dus 18 cm in plaats van 20 cm hoog zijn. Wagens zullen er niet over kunnen rijden maar wel vrachtwagens en de vuilniskar. In de Herdeweg wordt de sluis honderd meter verschoven zodat bepaalde landbouwers met machines hun veld kunnen bereiken. De derde aanpassing is een betere bewegwijzering vanaf de Brusselbaan of de Postweg naar de handelaars zoals bijvoorbeeld tuincentra en horecazaken.

Kritiek

Enkele buurtbewoners en landbouwers kwamen gisteren samen in het gemeentehuis voor de gemeenteraad van start ging. Ze zijn tegen de plaatsing van de tractorsluizen. “We hebben een petitieactie gedaan waarmee we meer dan 700 handtekeningen verzamelden”, zegt landbouwer Jean-Pierre De Leener. “Het resultaat van de actie is dat we overtuigd zijn dat een snelheidsbeperking van vijftig kilometer per uur in heel de zone een betere oplossing is dan de tractorsluizen die worden voorgesteld. Uiteraard met controle want anders gaat niemand zich daar aan houden.”

De Leener merkt op dat ze niet enkel met de tractor rijden. “We zijn hier met een hele groep landbouwers die niet enkel met de tractor naar hun veld gaan. Ook als we onder elkaar handel voeren, gebeurt dat anders”, zegt hij. Tijdens de testperiode van vijf maanden zullen ze ook bekijken wat de nadelen zijn voor de handelaars, buurtbewoners, land- en tuinbouwers. “We zullen dat op dat ogenblik overmaken aan de bevoegde instantie”, aldus De Leener.

Buurtbewoners

Paul is een van de buurtbewoners uit de Kasteelstraat, Bezemstraat, Jagersdal en Zonneweelde. “Stel dat je voor je werk richting Eramus moet en zo de Ring op moet. Vroeger konden wij via de Steenbergstraat rijden en kwam je op een afstand van 1,7 kilometer. Met de nieuwe maatregel moeten wij via Vlezenbeek rijden en wordt dat 4,7 kilometer.”, vertelt hij. “Dus dat is een omweg van 3 kilometer. Uitgerekend op een dag komt dat op 3 kilometer heen en 3 kilometer terug. Op een werkweek van vijf dagen  dertig kilometer.” Paul rekende ook uit dat men per dag tien minuten verliest door om te rijden.

Ook Kathleen D’Herde, fractievoorzitter Open VLD, wijst op het omrijden. De maatregelen zijn volgens haar ook in het nadeel van de hulpdiensten. “Wel door deze maatregelen worden bepaalde straten in twee gesneden en wat als de hulpdiensten de verkeerde kant inrijden. Er is ons reeds meegedeeld dat dit kan gecommuniceerd worden, maar we weten allemaal dat het dagelijkse kost is in Vlaanderen dat hulpdiensten door dergelijke maatregelen te laat ter plaatse aankomen”, zegt ze.

Fiets(on)vriendelijk

Marc Van Acker van de Fietsersbond vzw wijst erop dat tractorsluizen in Lennik ervoor hebben gezorgd dat aangenaam fietsen en wandelen er zorgeloos kan. Toch verstaat hij dat het in Sint-Pieters-Leeuw gevoeliger ligt als handelszaken hierdoor moeilijker bereikbaar worden. Maar of dat werkelijk zo is, laat hij in het midden. “Zeker is dat de door burgeractie gevraagde 50 km/u limiet in deze vrij smalle straten zonder fietspaden, niet veilig is voor fietsers en voetgangers. Zelfs absoluut onvoldoende veilig om fietspotentieel aan te spreken in een gebied zo kort bij de grootstad”, zegt hij.

“Deze straten kunnen perfect als zone 30 worden ingericht, uiteraard met snelheidsremmende maatregelen. 30 km/u lijkt voor het gros van de autogebruikers onredelijk langzaam maar dit is niet zo”, gaat Van Acker verder. “In de realiteit is er erg weinig tijdswinst te maken door 50 km/u te rijden in plaats van 30 km/u. Het zit hen enkel tussen de oren. Ook fietsstraten kunnen oplossingen bieden. Een fietsstraat is een straat waar de fietser koning is en de auto te gast. Auto's mogen er lijden en dienen de fietsers te respecteren. Graag politici die moed naar voor brengen en kiezen voor meer leefbaarheid, meer fiets- en voetgebruik.”

Het gemeentebestuur wil de boomstructuur een kans geven de volgende vijf maanden. De evaluatie vindt plaats in oktober 2014.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?