Corruptieproces Regie der Gebouwen dit jaar van start

BRUSSEL - Op 5 juni wordt het corruptiedossier van de Regie der Gebouwen ingeleid op de 52e kamer van de Brusselse correctionele rechtbank. Het zou de bedoeling zijn om in oktober te starten met het megaproces, dat enkele maanden zal duren. Zo’n 70 verdachten zullen er terecht staan voor omkopingspraktijken. Aannemers zouden jarenlang ambtenaren hebben omgekocht, om zo overheidsopdrachten binnen te halen. Het zou onder meer gaan om de contracten voor het onderhoud van het koninklijk paleis in Laken, en van de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis.


De massale fraude bij de buitendienst Brussel van de Regie der Gebouwen kwam eind 2005 aan het licht. Het Brusselse parket opende toen een onderzoek na meldingen van onregelmatigheden bij de gunning van werken door de Regie in verschillende Brusselse overheidsgebouwen. In een periode van tien jaar tijd zijn tal van onderhoudswerken aan onder meer de gevangenis van Sint-Gillis, het kasteel Hertoginnedal en het Brusselse Justitiepaleis uitgevoerd door aannemers die het contract in de wacht sleepten in ruil voor smeergeld.

De betrokken aannemers betaalden aan de ambtenaren een percentage op het contract. Sommige ambtenaren zouden zich ook hebben laten omkopen met onder meer snoepreisjes en onderhoudswerken aan hun privéwoningen. Het onderzoek leidde in januari 2006 tot een twintigtal huiszoekingen, onder andere op de hoofdzetel van de Regie der Gebouwen. Verschillende topambtenaren en aannemers werden opgepakt en moesten een tijdje in de cel doorbrengen. Toenmalig directeur-generaal van de Regie Hans Evenepoel zat meer dan drie maanden in de gevangenis. Evenepoel is intussen met pensioen en blijft alles ontkennen.

Het Brusselse parket wil een zeventigtal verdachten voor de rechter brengen. Het gaat om 12 ambtenaren, 35 aannemers en hun 24 bedrijven.
 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?