Buurtbewoners zeggen nee tegen tractorsluizen

VLEZENBEEK - Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw is van plan om in verschillende straten in de Vlezenbeekse wijken Rattendaal en Sobbroek tractorsluizen aan te leggen. Deze beslissing kadert in een uitgebreid plan om er via een 'boomstructuur' het sluipverkeer langs de kleine wegen aan te pakken. Een groep buurtbewoners en lokale handelaars vindt de aanleg van sluizen veel te drastisch en voerde vanavond actie.

De plannen liggen op het gemeentehuis van Leeuw ter goedkeuring om via een proefopstelling de komende maanden tractorsluizen te plaatsen op de Domstraat, de Herdeweg en twee op de Puttenberg. De gemeenteraad van 27 maart moet de proefopstelling nog goedkeuren en de meerderheid liet alvast verstaan akkoord te zijn. De aanleg van de sluizen maakt deel uit van een uitgebreid project dat werkt via een 'boomstructuur'. Lees er meer over via Boomstructuur mogelijke oplossing voor sluipverkeer in Sint-Pieters-Leeuw

Zoals bij elke vernieuwing zijn er voor- en tegenstanders van de plannen. Heel wat inwoners van Rattendaal en Sobbroek vrezen door de komst van de sluizen voor vele extra kilometers op de teller. Zij vinden dat de beslissing voor de aanleg van de sluizen veel te drastisch is en willen andere oplossingen zoals een algemene snelheidsbeperking en vooral een oplossing voor het constante fileprobleem op de nabijgelegen Bergensesteenweg. "Zonder problemen op de grote wegen zou er ook niet zoveel sluipverkeer zijn", klinkt het. "De problemen zouden beter bij de basis worden aangepakt." Om hun ongenoegen te uiten voerden verschillende buurtbewoners vanavond actie langs de Domstraat en de Herdeweg. Automobilisten die langsreden werden aangesproken en gevraagd een petitie te tekenen.

In plaats van de blokken vragen de actievoerders in de petitie om andere oplossingen. "Er moet overleg komen met Anderlecht en het Brusses Gewest met als doel vloeiend verkeer op de Bergensesteenweg en de Postweg. Daarnaast moeten er ook controles komen op het plaatselijk verkeer. Wij vragen ook een algemene snelheidsbeperking tot 50 km/u in de hele zone. Maar hiervoor moet uiteraard écht gecontroleerd worden en daar lijkt het gemeentebestuur niet voor te kiezen. Volgens ons zijn de tractorsluizen een 'makkelijke oplossing'"

Voor- en nadelen afwegen

De 'boomstructuur' zal, na goedkeuring op de gemeenteraad, enkele maanden als proefopstelling opgesteld worden. "Na een testperiode van 5 maanden zullen we de voor- en nadelen moeten afwegen op basis van de ervaringen tijdens deze periode”, zo meldde het gemeentebestuur onlangs op een druk bijgewoonde informatieavond. Schepen van mobiliteit Jan Desmeth laat ook weten dat hij de verzuchtingen van de buurtbewoners en lokale handelaars zeker begrijpt. Hij zat onlangs met hen samen en wil dat in de toekomst zeker nog doen.

(Foto : De actievoerders hadden een zelfgemaakte tractorsluis mee)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?