Waterpeil Saviovijvers opnieuw veel hoger dan normaal

GROOT-BIJGAARDEN - Net als begin vorig jaar staat het waterpeil van de twee vijvers in het Saviopark zeker dertig centimeter hoger dan normaal. Het metersbrede pad dat de twee vijvers normaal gezien van elkaar moet scheiden, is hierdoor helemaal ondergelopen en ingekort tot een breedte van een halve meter.

Het waterpeil van de vijvers staat al sinds half februari een pak hoger. Deels komt dat omdat de afvoerbuis die het overtollige water moet afvoeren verstopt is met afval en deels dichtgroeide met zoetwatermossels. Eind 2012 dook exact hetzelfde probleem op, toen werd de afvoerbuis uiteindelijk ontstopt waardoor het waterpeil opnieuw snel zakte.
Bijkomend probleem is nu dat de waterstand van de vijver waar het afgevoerde water naartoe moet, ongeveer vijftien centimeter hoger staat dan vroeger. Hierdoor kan het water ook moeilijker overgeheveld worden.

De leden van de 'Dilbeekse Vissers' die het parkje en de vijver samen met de gemeente onderhouden zijn er niet gerust in en contacteerden enkele weken geleden de gemeentediensten. De gemeente liet intussen weten het probleem deze week nog op te lossen. Een snelle oplossing is volgens de vissers nodig, want ze vrezen onder andere dat de verstevigde boorden rondom de vijver door de overstromingen zwaar beschadigd zullen raken en hierdoor op termijn afbrokkelen. Bijkomend probleem dat zich stelt is het ferm verminderd aantal bevisbare stekken omdat er niet goed of veilig aan de waterkant gezeten kan worden.

(Foto : Net zoals vorig jaar staat het water nu ook een heel pak hoger. Het water start normaal gezien pas vanaf het riet)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?