Lichte straffen voor Ternatse cannabiskwekers

TERNAT  - Op het proces tegen dertien mannen en vrouwen die terecht stonden voor het uitbaten van verschillende cannabisplantages in Ternat en Ninove heeft de correctionele rechtbank van Brussel lichte straffen uitgesproken. Acht beklaagden kregen een straf met uitstel en twee kwamen er van af met een eenvoudige schuldigverklaring. Slechts drie beklaagden kregen een effectieve celstraf opgelegd van respectievelijk 1, 2 en 3 jaar cel. De rechtbank sprak wel een totale verbeurdverklaring van meer 135.000 euro uit. Ook verschillende voertuigen werden verbeurd verklaard.

Op 2 september 2010 voerders speurders van de federale gerechtelijke politie van Asse negen huiszoekingen uit op verschillende plaatsen in Vlaanderen. In een verlaten hoeve in de Terlindenstraat in Ternat werden meer dan 500 cannabisplanten ontdekt in een professioneel ingerichte drugsplantage. Tijdens het hele gerechtelijke onderzoek werden nadien ook in de Moerenslos in Ternat en in de Valleistraat in Meerbeke (Ninove) cannabisplantages ontmanteld. In totaal troffen de speurders 2.217 planten aan. In het West-Vlaamse Izegem werd ook nog een loods ontdekt die was volgestouwd met materiaal dat nodig was voor de drugshandel.

Spilfiguren in de zaak zijn twee Ternatse zelfstandigen die eigenaar waren van de hoeves in de Terlindestraat en de Moerenslos waarin de plantages waren ondergebracht. Ze kregen 24 en 30 maanden cel met uitstel. Drie andere beklaagden, die zeer nauw betrokken waren bij het reilen en zeilen op de plantages en bij de verkoop van de cannabis, kregen 2 jaar cel, 3 jaar cel en 40 maanden met uitstel. De vrouw van een van hen kreeg 18 maanden met uitstel omdat ze samen met haar echtgenoot een cannabisplantage had ingericht in hun woning in Meerbeke, waar ze hun zesjarig dochtertje opvoedden.

De moeder van een van de verdachten die nauw betrokken was bij het hele gebeuren, kreeg 1 jaar cel met uitstel. De 63-jarige vrouw was ze op de hoogte van de plantages en hielp haar zoon, die voornamelijk instond voor de verkoop van de geoogste cannabis. De zes andere beklaagden stonden terecht omdat ze hand- en spandiensten leverden en meehielpen met de verkoop van drugs. Een van hen kreeg een effectieve celstraf van 1 jaar, vier anderen kregen celstraffen met uitstel. Twee beklaagden kwamen er van af met een eenvoudige schuldigverklaring.
 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?