Buurtinformatienetwerk Zuid Pajottenland gaat binnenkort van start

BEVER- GALMAARDEN-HERNE – Er hebben zich al net meer dan 100 vrijwilligers aangemeld als lid van het Buurtinformatienetwerk Zuid Pajottenland, dat binnenkort van start gaat. Vandaag werd het BIN-charter ondertekend door de coördinatoren, de burgemeesters en de politie. Op 3 maart is er nog een laatste informatievergadering.

De ondertekening van het charter is de laatste stap naar de oprichting van het BIN. Het is nu nog wachten op de erkenning van het ministerie van binnenlandse zaken. Het is de bedoeling dat inwoners de politie verdachte situaties kunnen melden en dat de politie de leden van het BIN informeert over bepaalde onderwerpen.

Het is opvallend dat het BIN Zuid Pajottenland zich uit strekt over 3 gemeenten. Normaal beperkt het gebied van een BIN zich meer tot een wijk, die geteisterd wordt door diefstallen. “We willen uit proberen of een grotere zone ook kan werken. We zoeken over het hele gebied mensen die  willen helpen.  We zullen de leden ook informeren als we acties tegen diefstallen organiseren. Zo weten de BIN-laden dat we in de buurt bezig zijn en dat we snel ter plaatse kunnen zijn”, zegt korpschef Marc Hellinckx van de lokale politie.

Het BIN steunt op een computersysteem dat alle leden tegelijk kan informeren via sms of e-mail.  “De informatie kan van de leden van het BIN of van de politie komen. Het kan ook informatie zijn die van buiten de politiezone komt. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat een inbrakengolf in Herne verband hield met feiten in Edingen. Het BIN zal pas echt goed kunnen draaien als er veel leden mee werken”, zegt Marc Hellinckx.

Binnenkort gaan de gemeentebesturen BIN-borden plaatsen aan de gemeentegrenzen. “De politie heeft in haar actieplan meer acties opgenomen zodat ons veiligheidsgevoel ons hier niet wordt ontnomen”, zegt burgemeester Kris Poelaert.

De coördinatoren van het BIN Zuid Pajottenland zijn Vincent Moreau (Volezzele), Stefaan Saeys (Vollezele), Isidoor Van Volsem (Herne) en Guy De Wiklde (Galmaarden).

De infoavond heeft plaats op 3 maart om 20 uur in de polyvalente zaal in Sint-Pieters-Kapelle.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?