Provincie betaalt 'fietssnelwegen' volledig terug

VLAAMS-BRABANT - De raad van de provincie Vlaams-Brabant keurde het subsidiereglement voor ‘fietssnelwegen’ goed. Via dit nieuwe reglement kunnen gemeenten tot 100 procent provinciale subsidies krijgen voor fietssnelwegen. Hiermee wil de provincie Vlaams-Brabant de aanleg van kwaliteitsvolle fietssnelwegen stimuleren.

De subsidies voor ‘fietssnelwegen’ zijn bedoeld voor gemeenten die infrastructuurwerken willen uitvoeren op het traject van 18 geplande fietssnelwegen: 15 in de rand rond Brussel, 3 in het arrondissement Leuven.
Deze fietssnelwegen zullen het grondgebied van 31 Vlaams-Brabantse gemeenten doorkruisen. Het gaat om Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

Voor alle 18 fietssnelwegen geldt dat de aanlegkosten van de infrastructuur voor 100 procent gesubsidieerd worden, 40 procent door het Vlaams Gewest en 60 procent door de provincie. De ontwerp- en studiekosten worden, afhankelijk van de route, voor 40 of 100 procent gesubsidieerd door de provincie.

"De nadruk ligt op de routes in de rand rond Brussel. Het potentieel aan fietsverplaatsingen is hier zeer hoog", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. "Maar de dossiers zijn in deze sterk verstedelijkte omgeving vaak complex en duur. Een extra financiële duw in de rug kan gemeenten helpen om de nodige kwaliteit op de routes te realiseren. Ook in het oostelijke deel van de provincie moedigen we de realisatie van fietssnelwegen tussen de grotere steden Tienen, Leuven, Aarschot en Diest aan."

In Aarschot, Asse, Bierbeek, Boutersem, Dilbeek, Kortenberg, Leuven, Machelen en Zaventem zijn er ver gevorderde gesprekken of staan er fietssnelwegprojecten klaar om van start te gaan. Voor alle projecten gelden strenge kwaliteitseisen in verband met de keuze en het ontwerp van het traject en de uitvoering van de infrastructuur. "Fietssnelwegen moeten nog sterker dan gewone fietspaden inzetten op een conflictloze, aangename en vlotte fietsrit. Een comfortabele ondergrond en breedte, speciale aandacht voor veilige kruispunten en oversteken, zijn slechts enkele van de vereisten die opgelegd worden", zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

De provincie trekt 1 miljoen euro uit voor subsidies voor fietssnelwegprojecten in 2014. Vanaf 2015 tot 2018 is er jaarlijks 2 miljoen euro voorzien.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?