Update: Brussels Kamerlid Laurent Louis doorverwezen naar de correctionele rechtbank

BRUSSEL – De raadkamer heeft Brussels Kamerlid Laurent Louis doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Hij zal zich moeten verantwoorden voor heling van het dossier-Dutroux, schending van het beroepsgeheim en laster en eerroof. Louis ontkent de tenlasteleggingen, maar had zelf al om een strafproces gevraagd zodat hij zich publiekelijk kan verdedigen.

Het Kamerlid was vanmorgen zelf aanwezig op de zitting van de raadkamer, maar nam er niet het woord. Achteraf wilde hij wel reageren op de hele strafprocedure.  “Dit is een politieke vervolging”, liet hij optekenen. “De beschuldigingen houden geen steek. Ik heb zelf gelachen met wat er allemaal over mij gezegd werd. Het enige waar men op uit is, is het vervuilen van mijn reputatie. Maar ik heb vertrouwen in mijn advocaat en justitie en als de waarheid aan het licht komt, zal blijken dat ik niet het krapuul ben dat men van mij probeert te maken.”

Louis’ advocaat had tijdens de zitting aan de raadkamer gevraagd om de zaak door te verwijzen, wat deze namiddag ook gebeurde. “Ik ga op het proces niet pleiten over de inhoud van de uitspraken van het Kamerlid, maar ik ga wel de tenlasteleggingen die mijn cliënt worden verweten onderuit halen”, sprak meester Sébastien Courtoy vanmorgen. “Zo wordt Laurent Louis verdacht van heling van het dossier-Dutroux, maar tegelijkertijd wordt hij ook vervolgd voor schending van het beroepsgeheim omdat hij stukken uit dat dossier heeft verspreid. Hoe kan je zowel een beroepsgeheim hebben voor een dossier én strafbaar worden gesteld voor het bezit van hetzelfde dossier?”

Het Kamerlid kwam in 2012 in opspraak omdat hij stukken uit het dossier Dutroux in bezit had en verspreidde, waaronder beelden van de vermoorde meisjes Julie en Melissa. In december beschuldigde Louis de premier van pedofilie. Die dag was volgens hem de internationale dag van de pedofielen. "Ze worden beschermd door hooggeplaatste vrienden. Ze zitten op de belangrijkste functies in dit land. Denk maar aan de eerste minister, Elio Di Rupo", verklaarde hij.

Het parket vervolgt het Kamerlid voor die uitspraken, maar volgens advocaat Courtoy is dat feit verjaard. ”De uitspraken dateren van 22 december 2012 en werden die dag online gepubliceerd. De verjaringstermijn hiervoor is 1 jaar en die is dus overschreden volgens ons.”

Een datum voor het proces is er nog niet.

Foto: Brussels Kamerlid Laurent Louis

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?