Geowacht helpt dichtstbijzijnde apotheker te vinden

REGIO – Sinds maandag wordt de wachtdienst van de apothekers in de meeste gemeenten van Vlaams-Brabant geregeld door het computersysteem ‘Geowacht’. Patiënten kunnen via ‘Geowacht’ snel de dichtstbijzijnde apotheker met wachtdienst vinden maar het systeem zorgt ook voor een betere spreiding van de wachtdiensten. Opvallend is dat apothekers uit de streek van Halle en het Pajottenland niet opgenomen zijn in het systeem.

“Het computersysteem zorgt voor een betere spreiding van de wachtdiensten volgens de bevolkingsdichtheid. Het zorgt ook voor een eerlijke verdeling van de wachtdiensten onder de apothekers en zorgt dat er steeds een apotheker van wacht is”, vertelt Lieven Zwaenepoel, ondervoorzitter van het Brabantse Apothekersforum.

Geowacht zorgt ook voor een betere communicatie naar de patiënten toe. Een patiënt kan op de website Geowacht.be te weten komen welke de afstand naar de dichtstbijzijnde apotheker van wacht is. Er kan ook een app gedownload worden. Aan iedere aangesloten apotheek zal er ook een wachtaffiche hangen die verwijst naar de meest nabije apotheker van wacht. Die regeling geldt tot 22 uur want daarna moet er gebeld worden naar het nummer 09003-92248. De oproeper komt dan terecht op een centrale van het Rode Kruis.

80 procent

De Geowacht dekt ongeveer 80 % van het grondgebied van Vlaams-Brabant wat over een komt met 21 van de 27 wachtkringen. In onze regio houden de verantwoordelijken van drie wachtkringen de boot af. “Ze zijn niet overtuigd van het nieuwe systeem en houden vast aan hun werkwijze”, verklaart Lieven Zwaenepoel het ontbreken van deze apotheken.

In onze regio kunnen patiënten een beroep doen op Geowacht in Sint-Genesius-Rode, Linkebeek, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos, Dilbeek, Asse, Merchtem en Opwijk.

De gemeenten waar de apothekers niet deelnemen aan het systeem Geowacht zijn: Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Pepingen, Halle, Lennik, Roosdaal, Liedekerke, Ternat en Affligem.

U kan daarvoor ook het kaartje in bijlage raadplegen.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?