Politiezones TARL en AMOW werken officieel nauw samen

REGIO - De politiezones AMOW (Asse / Merchtem / Opwijk / Wemmel) en TARL (Ternat / Affligem / Roosdaal / Liedekerke) ondertekenden vandaag een overeenkomst waarin afspraken over nauwe samenwerkingen staan. Het is de eerste in zijn soort in Vlaanderen. Beide zones benadrukken wel dat het hier niet om een fusie gaat.

De ondertekening van de 'politieassociatie' was eigenlijk vooral een formaliteit, want beide zones werken op vele vlakken al enkele maanden samen.

Zo werd onder andere al sinds mei 2012 samengewerkt op vlak van de opleidingen geweldbeheersing met daarbij onder andere de schietoefeningen die TARL kan gaan uitvoeren bij de buren van AMOW. Beide zones hebben ook al een hele tijd een gezamenlijke permanentie officier gerechtelijke politie en een gezamenlijke permanentie recherche.
De zones werken ook met dezelfde dienst intern toezicht en ook op ICT vlak is er een verregaande samenwerking. Ook de permanentie van de dienst slachtofferbejegening buiten de kantooruren is al sinds september van dit jaar dezelfde voor beide zones.
De samenwerking zou de komende weken of maanden nog verder uitgebreid kunnen worden. Zo wordt momenteel de mogelijkheid onderzocht of er gewerkt kan worden met één financiële dienst.

Om de kosten te verdelen is er met een verdeelsleutel van 60 % (voor AMOW) en 40 % (voor TARL) gewerkt.

Géén fusie

De korpscheffen en aanwezige burgemeesters benadrukken wel dat het hier niet om een fusie gaat. "Elke politiezone behoudt haar eigen identiteit en blijft zeker ook haar eigen beleidsdoelstellingen bepalen", zegt Christine Hemerijckx, burgemeester van Roosdaal en voorzitter van het politiecollege TARL.

Het project wordt opgevolgd door een medewerker van de Federale politie die dergelijke associaties ook elders in Vlaanderen moet mee helpen opstarten.

(Foto : van L naar R boven : Burgemeester Ronald Parys (Ternat), Schepen Ella De Neve (Merchtem), Burgemeester Walter Van Steenkiste (Wemmel) / Van L naar R beneden : Korpschef Eric Uyttersprot (TARL), Burgemeester Christine Hemerijckx (Roosdaal), Burgemeester Koen Van Elsen (Asse), Korpschef Kurt Tirez (AMOW))


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?