Brusselse politiezones werken met succes samen in probleembuurt

ANDERLECHT / SINT-JANS-MOLENBEEK - Het initiatief van de Brusselse politiezones West en Zuid om in de Heyvaertwijk, op de grens van Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek, gezamelijk te patrouilleren werpen enkele  maanden na de beslissing duidelijk hun vruchten af. Beide zones en gemeentes besloten het project dan ook verder te zetten.

De leefbaarheidsproblemen in de wijk Heyvaert, waar een heel groot aantal garages gevestigd zijn, zijn al lange tijd gekend: overlast en verkeersproblemen door straatverkoop van tweedehands wagens, garages die niet in orde zijn met allerhande vergunningen en voorschriften, …

De voorbije jaren werd door de betrokken gemeentebesturen al heel wat capaciteit geïnvesteerd in het legaliseren van deze garages. Aan het einde van de zomer beslisten de politiezones Brussel-West en -Zuid om samen de steeds terugkerende klachten van de buurtbewoners over overlast aan te pakken: de vele opleggers met wagens bemoeilijken de verkeersdoorstroming in de wijk. Ze laden en lossen op straat, parkeren zich op fiets- en voetpaden, vernielen het straatmeubilair en ga zo maar door. Bovendien worden de tweedehands wagens verkocht op straat en er vaak ook zonder nummerplaat achtergelaten.

Deze problemen vroegen een gezamenlijke en gerichte aanpak omdat de gemeentegrens in de wijk zeer grillig loopt (het ene huis in de straat behoort tot de gemeente Anderlecht, het volgende tot de gemeente Sint-Jans-Molenbeek). Bovendien kan alleen zo een verplaatsingseffect van de ene naar de andere gemeente vermeden worden. De politiezones kozen er voor om gezamenlijke patrouilles in te zetten: wekelijks patrouilleren zes politiemensen in en rond de Heyvaertstraat, zowel op het grondgebied van de gemeente Anderlecht als van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. De patrouilles richten zich vooral op overlast en verkeersinbreuken: foutparkeren, verzekeringsfraude, laden en lossen van voertuigen op de openbare weg, voertuigen zonder nummerplaat, …

De eerste resultaten van de samenwerking zijn een succes: de extra politieaanwezigheid vergroot de druk op de autohandelaren om de verkeersregels te respecteren en de overlast te beperken.
Enkele concrete cijfers: sinds de start van de operaties, eind september 2013, werden 56 voertuigen getakeld en 136 processenverbaal opgesteld voor verkeersinbreuken van allerlei aard. Na een evaluatievergadering, midden november, werd door de korpschefs, in overleg met de Burgemeesters, beslist om door te gaan met dit project op lange termijn.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?