Parket Halle-Vilvoorde opent op 1 april in Asse

ASSE – Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten heeft deze morgen tijdens een werkbezoek aan het oude rijkswachtgebouw in de Nerviërsstraat in Asse bekend gemaakt dat het nieuwe parket Halle-Vilvoorde er op 1 april gaat intrekken.

Een achtervleugel van het rijkswachtgebouw wordt heringericht om tijdelijk een gedeelte van de magistratuur te huisvesten. De rest van het parketpersoneel krijgt een voorlopig onderdak in een leegstaand gebouw van het OCMW van Asse.

Het gebouw wordt zodanig aangepast dat het parket hier op 1 april aan het werk kan. Het gebouw wordt gerenoveerd zodat er een 30-tal personeelsleden kunnen actief zijn vanaf 1 april. De 60 andere zullen werken in het verlaten OCMW-gebouw. Ondertussen staren we met een nieuwbouw waarvan we hopen dat die af is in 2017 zodat het hele parket er kan actief zijn. De kostprijs is 7 miljoen Euro”, zegt Servais Verherstraeten.

Procureur

De Staatssecretaris bevestigt dat Thierry Freyne op 1 april 2014 de eerste procureur voor het nieuwe gerechtelijk arrondissement Halle Vilvoorde wordt.

Achtergrond

In de zomer van 2012 werd BHV gesplitst, ook het gerechtelijk arrondissement. Als gevolg daarvan komt er een nieuw parket bevoegd voor Halle-Vilvoorde met een Vlaamse procureur. Zo kan er een specifiek veiligheidsbeleid gevoerd worden in de Vlaamse Rand. Momenteel gaat alle criminaliteit uit de Rand (de spreekwoordelijke sacochendief uit Gooik) naar het parket te Brussel, waar die wordt gemengd met de typische grootstedelijke criminaliteit en dus van minder groot belang lijkt. Er is bij de bevolking, burgemeesters en politiediensten in de Rand een gevoel van verwaarlozing ontstaan, waar de oprichting van het parket Halle-Vilvoorde aan tegemoetkomt.

Het nieuwe parket komt aan de Nerviërstraat te Asse. Het parket zal een honderdtal personeelsleden tewerkstellen. Het opent zijn deuren op 1 april 2014 (overeenkomstig de wet). Op dat ogenblik komen er een 35-tal personen werken in het gerenoveerde gedeelte van het gebouw aan de Nervierstraat. De renovatiewerken zijn vorige week begonnen en duren 120 kalenderdagen. Zij worden uitgevoerd door firma Renotec en kosten 320.000 euro

In de zomer van 2014 verhuizen de andere personeelsleden naar een leegstaand deel van een site die het OCMW van Asse ter beschikking stelt (gewezen rusthuis). Daar worden voor ongeveer 250.000 euro opfrissingswerken uitgevoerd. Op dat ogenblik, zomer 2014, is het nieuwe parket Halle-Vilvoorde volledig operationeel te Asse. 
Tegen 2017 is vernieuwde site aan de Nerviërstraat - momenteel in ontwerpfase - afgerond en worden alle parketdiensten daar gehergroepeerd. 

Zo wordt de splitsing van het gerechtelijk arrondissement zichtbaar in de werkelijkheid.

Audio : Gesprek met Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?