Gemeente Pepingen moet oppositie inzage geven in dossiers

PEPINGEN – Gouverneur Lodewijk De Witte heeft het Pepingse college van burgemeester en schepen op de vingers getikt omdat het de oppositie inzage had geweigerd in drie dossiers. De meerderheid gaat de mening van de gouverneur respecteren.

“Om de gemeente op een degelijke manier mee te besturen, moet je als gemeenteraadslid ook over voldoende info kunnen beschikken. De huidige meerderheid in Pepingen en de gemeentesecretaris treden deze verplichting frequent met de voeten”, zegt gemeenteraadslid André De Roubaix.

Peter Van Cutsem en André De Roubaix (Cd&V) dienden bij de provinciegouverneur klachten in, omdat ze geen inzage kregen in de dossiers ‘Bib’, ‘waterzuivering in de Kriekelaerestraat’ en ‘de sporthal’.

Onrust

De gouverneur interpelleerde het college dat ivm de waterzuivering onder meer antwoordde dat het document nog geen definitieve status verwierf en er werd aan toe gevoegd dat het openbaar maken van het verslag heel wat onrust zou veroorzaken bij de bevolking.

“De ingediende klachten werden aanvaard en  de gouverneur meldde aan het college dat de gevraagde stukken moeten ter inzage gelegd worden. Maar bij mijn vraag naar deze dossiers aan de gemeentesecretaris op vrijdagmorgen 6/12/2013 kreeg ik als antwoord dat het college hierover nog moest beslissen. En dit ondanks het feit dat er sinds het ontvangen van de brief van de gouverneur reeds een vergadering van het college doorging”, betoogt De Roubaix.

Stoken

Volgens burgemeesters Eddy Timmermans zijn die dossiers nog helemaal niet klaar. “In het dossier van de bib hebben we bijvoorbeeld aan een studiebureau een prijsraming gevraagd voor de renovatie. Wij gaan er van uit dat het niet de bedoeling is dat er stukken van een dossier naar buiten gebracht worden voor het klaar is. Dat wil niet zeggen dat de inhoud geheim is. We hebben er geen problemen mee dat gemeenteraadsleden een dossier inkijken om hun kennis bij te schaven maar ik heb het er moeilijk mee  dat elementen van een lopend dossier worden gebruikt om bewoners te gaan opstoken, zoals dat bij de waterzuivering het geval is. We gaan het antwoord van de gouverneur involgen. Dat bespreken we op het schepencollege van volgende dinsdag”, zegt burgemeester Eddy Timmermans (Open-VLD).

De burgemeester wijst er tevens op dat het de eerste klachten zijn waarbij de oppositie gelijk krijgt van de gouverneur. Er zouden zo een tiental bezwaren zijn verstuurd naar Leuven.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?