“Bewogen Tijden. Eeuwen onderweg in het Pajottenland”

TERNAT – In café Transport werd het boek “Bewogen Tijden. Eeuwen onderweg in het Pajottenland” van de Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei voor gesteld.

Het nieuwe boek kadert in het Project Terug in de MobiliTijd waarbij de Erfgoedcel o.a. met de nostalbus rondtrok in de verschillende gemeenten. Bewogen tijd is een lees- kijk- en luister- of snuisterboek. Het wordt uitgegeven door uitgeverij vzw De Draak die onlangs van het Hageland naar  Tollembeek in het Pajottenland verhuisde. Het is de eerste uitgave van de uitgeverij waaraan ook een CD gekoppeld is, waarop  getuigen als Piet Crispeels van het comité tegen de A8, aan het woord komen.

“Er zijn wegen die je slechts vindt door te verdwalen”. Dergelijke speelse zinnen maken het boekwerkje aangenaam om lezen. Dat is dan weer de verdienste van Johan Buytaert en de Kleine Expeditie vzw. Een projectbureau dat zich bezig houdt met de vertaling van erfgoed naar literatuur maar ook naar spel, enz., waarmee werd samengewerkt.

Antwoorden

Hoe komt het dat anticonceptie het aantal bedevaarders naar Halle een knauw gaf? Is het stratenplan van New York echt gebaseerd op dat van Liedekerke? Weet u hoe een Pamelse wagenmaker erin slaagde de allereerste fiets na te bouwen? Waarom kreeg de Halse cellist Servais op concertreis problemen met de douane? Hoeveel kilo aardbeien mocht een boer uit het Pajottenland meenemen op de tram naar Brussel? En kent u eigenlijk het recept voor holle wegen op grootmoeders wijze? U leest het (en nog veel meer) in dit nieuw boek over mobiliteit in het Pajottenland en de Zennevallei van de prehistorie tot nu. Inclusief cd met persoonlijke verhalen en andere geluidsfragmenten.

Centraal

We leven in een bewogen tijd. Maar dat is niet nieuw:… in dit boek ontdek je immers meer over (letterlijk en figuurlijk) bewogen tijden die het Pajottenland en de Zennevallei gekend hebben. Dat de regio zich centraal in Vlaanderen bevindt, net naast Brussel en de taalgrens, heeft immers door de eeuwen heen voor spectaculaire verhalen over het ‘onderweg zijn’ gezorgd. Futuristische uitvindingen, miraculeuze heiligen, noeste arbeid of de zoektocht naar zuivere lucht hebben eeuwenlang mensen en voertuigen in beweging gezet in de streek.

Lees-, kijk- en luisterboek

Verwacht geen historisch verslag van de ontwikkelingen in de mobiliteitssector, wel een lees-, kijk- en luisterboek. Of noem het gerust een snuisterboek waarin je kennismaakt met bijzondere regiobewoners, aparte verhalen en grappige weetjes. Waarin je, of je nu in de regio woont of er enkel passeert, de regio Pajottenland en Zennevallei op een nieuwe en verrassende manier leert kennen. Je zal met een andere blik kijken naar deze bijzondere regio als je, ergens onderweg, in één van onze dorpen belandt!

Terug in de MobiliTIJD

Deze publicatie vloeide voort uit het project Terug in de MobiliTIJD dat de voorbije twee jaar in de regio liep, op initiatief van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen Erfgoedcel PZ, de kleine expeditie en uitgeverij De Draak en kwam tot stand met hulp van tal van erfgoedverenigingen en -organisaties.

Aankopen van het boek:

Je kan de publicatie voor 14,95 euro aankopen via de erfgoedcel. Op vrijdag 6 december wordt de publicatie voorgesteld in GC Het Koetshuis om 19u30 (promoprijs 13 euro).

Stuur een mailtje naar info@erfgoedcelpz.be met de vermelding van je postadres en het aantal exemplaren dat je wil ontvangen.

Schrijf het bedrag (14,95 euro per boek) over op rekeningnummer BE 96 0910 1866 0405.

Na betaling wordt de bestelling per post bezorgd. (Transportkosten worden niet aangerekend)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?