Oppositie plaatst meer auto’s op parking Schoolweg Lennik

LENNIK – De fractie van N-VA-Lennik² heeft de geplande indelingen van de parking aan de Schoolweg getoetst aan de ervaring van een grote autoproducent. Daar uit blijkt dat er op dezelfde oppervlakte 28% meer auto’s kunnen geplaatst worden.

Raadslid Erik O bracht het punt aan op de gemeenteraad van vorige maandag. “Via het blaadje van Open VLD werd de Lennikenaar op de hoogte gebracht van de aanpassing van de parking aan de Schoolweg. Ook Schepen De Muylder heeft met de plannen de straat gedaan. Eigenlijk wel bedenkelijk dat we dergelijke plannen “op de straat” moeten horen en dat dergelijke plannen niet uit de doeken worden gedaan waar het hoort, namelijk op de gemeenteraad. Het is ook niet duidelijk tot wiens bevoegdheid dit nu valt ? Openbare  Werken ? Mobiliteit ?”, zegt Erik O.

Positief initiatief

Nv-A-Lennik²  vind het een mooi initiatief want wild parkeren was eerder de regel waardoor soms wagens geblokkeerd werden en de parking niet meer konden verlaten. Dat was onder meer vorige dinsdag het geval.  Ook werd de oppervlakte niet steeds optimaal gebruikt.  “Onze specialisten hebben de plannen onder ogen genomen en we willen als N-VA – Lennik² fractie ons steentje bijdragen en het bestuur een voorstel doen dat op velerlei vlakken voordelen biedt en geen nadelen. We bieden het bestuur een voorstel aan waar de grootte van één parkeerplaats perfect wordt gerespecteerd en waar het eenrichtingsverkeer van de schoolweg ook niet in het gedrang komt.

Verbeteringen

•Het aantal parkeerplaatsen stijgt van 47 naar 60 (+28%)

•De rijrichting wordt vereenvoudigd van slalom naar één U-vorm

•11 plaatsen zijn ook rechtstreeks bereikbaar vanop de Schoolweg (variante met alternatief)

•Mogelijke schade tijdens het manoeuvreren vermindert

In het voorstel worden ook 4 bredere parkeerplaatsen voorzien voor mensen met een beperking.

Minder schade

Aangezien de hoek tussen de rijrichting en de parkeerplaats halveert van 90° naar 45° wordt parkeren een stuk eenvoudiger, vermindert de kans op blutsen. Deze hoek van 45° laat toe om de breedte van de weg te reduceren wat capaciteitswinst oplevert.

Ervaring

Deze manier van parkeren wordt door de grote autoconstructeurs zoals Toyota gebruikt om de capaciteit te verhogen, de snelheid van manoeuvreren te verhogen en de kans op schade te verminderen. Deze drie factoren hebben een onmiddellijk financieel voordeel voor deze constructeurs, maar kunnen ook voor de gemeente én de burger hun voordeel opleveren.

Studiebureau

Volgens mobiliteitsschepen Yves De Muyler (CD&V) is het plannetje dat bekend gemaakt is, opgesteld door het studiebureau Arcadis en is er rekening gehouden met verkeersveiligheid en mobiliteit. “De wegbreedte van 6 meter is nodig omdat  er twee brandweerwagens moeten kunnen geparkeerd worden, tijdens de schoonmaakbeurt van de kazerne op vrijdagmorgen. De brandweerwagens mogen niet meer op de Markt staan”.

De schepen beloofde het voorstel van de oppositie in overweging te nemen maar vroeg ook een inplanting voor de brandweerwagens te voorzien. Over de parkeerplaatsen voor mindervaliden, deed hij volgende merkwaardige uitspraak. “Er is in het centrum parking voorgehandicapten genoeg, dicht bij de winkels”.  

Brandweer

Een andere bedenking (nvdr) over de plaatsing van de brandweerwagens op het plan van het gemeentebestuur. Er worden tegen de muur aan de achterkant vier parkeerplaatsen opgeofferd om er een brandweerwagen en een ladderwagen te voorzien.  De kans bestaat dat de uitruk van op die plaats in dringende gevallen problematisch wordt en zelfs kan belet worden door foutparkeerders. Schepen De Muylder beloofde de plaatsing van de brandweerwagens te herzien.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?