Aquafinwerken bezorgen inwoners van Sint-Anna-Pede heel wat kopzorgen

ITTERBEEK - Fase 2 van de uitgebreide Aquafinwerken aan de collector van de Neerpedebeek in het Itterbeekse dorpje Sint-Anna-Pede loopt volgens inwoners helemaal niet van een leien dakje. Zo werden al scheuren in opritten en woningen vastgesteld. Volgens de gemeente is de werken stopzetten geen optie. "Leggen we de werken stil, dan duurt de ellende nog maanden langer. De verzekeringsmaatschappijen worden ingeschakeld om de schade te vergoeden", klinkt het.

Enkele inwoners van Sint-Anna-Pede klagen al weken over verschillende ongemakken die de ingrijpende Aquafinwerken in het dorpje met zich meebrengen. Zo zijn er al lange tijd ergernissen van inwoners die hun oprit al weken niet meer op kunnen, of buurtbewoners die 's ochtends vroeg wakker worden van de trillingen. De druppel die de emmer deze week echter deed overlopen zijn zware scheuren in enkele opritten van buurtbewoners. "Een paar weken terug werd er een 'waterrremmend' scherm aangelegd", legt Eddy Cousin uit. "Volgens onze gegevens is er nergens voorzien in het milieueffectenrapport dat dergelijke voorzieningen zouden worden getroffen, laat staan dat men hiervoor een vergunning voor heeft of de impact hiervan bekeken is. Dit kan ook moeilijk anders gezien de beslissing rond het waterremmende scherm pas recentelijk werd genomen. De eerste schade aan de opritten, door de trillingen, werd via mail aan Aquafin op 20 oktober 2013 gesignaleerd. Op dit schrijven kwam nooit enige schriftelijke reactie. Er werd enkel als mondelinge reactie gegeven dat deze schade wel hersteld zou worden."

De scheuren werden steeds groter en lopen intussen door naar woningen. "Het gemeentebestuur verzekerde dat alles in orde was, maar begin deze week nog werden bijkomende beschadigingen vastgesteld", zegt Cousin. "We staan machteloos en moeten met lede ogen aanzien hoe dag na dag gespeeld wordt met onze eigendom en woning waarvoor we jarenlang gewerkt hebben."

Volgens bevoegd schepen Stijn Quaghebeur (N-VA) verlopen de werken op een correcte en grondig onderzochte manier. "De rioolbuis die Aquafin legt moet 6 meter diep in zeer natte ondergrond. Er is gekozen voor een waterremmend scherm te plaatsen om droog te kunnen werken. Tijdens het plaatsen van de riolen zijn scheuren ontstaan in de opritten. De oorzaak is nog onbekend maar worden onderzocht. De verzekeringsmaatschappijen worden ingeschakeld om de schade te vergoeden."

Volgens Quaghebeur is de werken stopzetten geen optie. "Een bepaalde technische keuze is gemaakt en deze kan niet meer teruggedraaid worden. Er moet nog 20 meter riool aangelegd worden en dan kan aan de afwerking van de straat begonnen worden. Leggen we ze stil, dan duurt de ellende nog maanden langer."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?