Beersel en Liedekerke nemen deel aan de verkiezing van “duurzaamste gemeente 2013”

BEERSEL – LIEDEKERKE - Beersel, Liedekerke en Leuven zijn voor Vlaams Brabant in de running voor de tweede verkiezing van “Duurzaamste gemeente” . Er werden in totaal 47 dossiers ingezonden door 34 gemeenten.

Met uitzondering van Namen, de grote winnaar van vorig jaar, zijn daarmee alle Belgische provincies vertegenwoordigd. De verschillende projecten worden momenteel door de jury, onder het voorzitterschap van Alain Hubert, geëvalueerd om per provincie één gemeente te nomineren op 24 oktober.

De verkiezing, een initiatief van Cofely Services, biedt gemeenten de mogelijkheid om hun duurzame initiatieven en ervaringen in de kijker te plaatsen. Alle Belgische gemeenten hebben de gelegenheid gehad om een dossier in te zenden over het duurzaamheidsthema van hun keuze. Na de verkiezing van de winnende gemeente per provincie, zal de gemeente die het best beantwoordt aan de verschillende duurzaamheidscriteria, bekroond worden met de titel “Duurzaamste gemeente 2013” tijdens een officiële ceremonie op 10 december.

Energie: een prioriteit voor België

In een wereld die zich meer en meer zorgen maakt om het respect voor het milieu en het behoud van natuurlijke hulpbronnen is het niet verwonderlijk dat de meeste ingezonden projecten rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met energie. Van zonnepanelen over ledverlichting tot windenergie, bij 22 projecten neemt duurzaam energiebeheer een centrale plaats in. Ook mobiliteit en het sociale luik krijgen heel wat aandacht in ons land.

En voor de provincie Vlaams-Brabant

Een duurzaam actieplan voor de stad Leuven, een duurzame renovatie van de stationsomgeving in Liedekerke, promotie van kraantjeswater in Beersel. Drie verscheiden projecten die voor heel wat concurrentie zullen zorgen tussen de drie Brabantse gemeenten. Maar welke gemeente zal de jury kunnen overtuigen en de nominatie voor de provincie Vlaams-Brabant in de wacht slepen? Afspraak op 24 oktober 2013 om het resultaat te kennen.

Enkele kerncijfers

Aantal ingezonden dossiers: 28 Nederlandstalige projecten, 19 Franstalige projecten, oftewel 47 in totaal.

Aantal deelnemende gemeenten: 9 in Wallonië, 2 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest,  23 in Vlaanderen, oftewel 34 in totaal

Deelnemende gemeenten per provincie:

Antwerpen: Bornem, Mechelen, Olen, Oud-Turnhout, Sint-Katelijne-Waver, Antwerpen, Herselt

Brussel: Brussel-Stad, Sint-Jans-Molenbeek

Henegouwen: Jurbeke, Quaregnon, Moeskroen, Silly

Limburg: Hasselt, Meeuwen-Gruitrode, Hechtel-Eksel

Luik: Plombières, Chaudfontaine, Braives

Luxemburg: Hotton

Oost-Vlaanderen: Destelbergen, Aalst, Sint-Niklaas, Eeklo, Assenede, Dendermonde

Vlaams-Brabant: Leuven, Liedekerke, Beersel

Waals-Brabant: Court-Saint-Etienne

West-Vlaanderen: Ieper, Wevelgem, Roeselare, Moorslede

Top 3 van de behandelde thema’s: Energie, mobiliteit, sociaal 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?