Thomas Van den Hoof bouwt brandweerkazernes met Lego-blokjes

HERNE - Dat radioreporter Thomas Van den Hoof een brandweerfreak is, wisten we al lang. Dat hij brandweerwagentjes  verzamelt, wisten we ook. Maar nu is Thomas ook brandweerkazernes aan het bouwen in Lego-blokjes. Hij stelt ze volgde week ten toon in Tollembeek.

Thomas is al van in het vierde studiejaar gebeten door de brandweermicrobe. "Ik was stevig onder de indruk toen ik aan Don Bosco in Halle brandweerwagens met luide sirenes zag langs rijden. Toen ik bij mijn grootouders in Lennik verbleef, ging ik eens kijken naar de opbouw van de kermis. Plots ging de brandweersirene loeien. Ik snelde naar het arsenaal, zag de vrijwilligers komen aangelopen en even later vertrekken met hun rode wagens. Ik ging later ook 's morgens kijken toen de Halse brandweerlui hun voertuigen testten. Ooit zag ik op een tentoonstelling in Rebec  miniatuur-brandweerwagens staan en die wilde ik ook hebben", vertelt Thomas.

Rapport

Toen was Thomas verzamelwoede niet meer te bedwingen. "Als beloning voor een goed rapport trokken we naar enkele zeldzame winkels in Brussel om er wagentjes maar ook boeken over de brandweer te kopen.", herinnert Thomas zich.

Ondertussen bezit onze reporter al een grote vitrinekast met boeken over de brandweer uit de meest diverse landen. Het aantal brandweerwagentjes kan Thomas niet meer bij houden. "Ik denk dat het er een 400-tal, van alle gekende constructeurs, moeten zijn. Ik ben er mee gestopt want de verzameling werd stilaan een fortuin waard, als je weet dat zo een wagentje rond de 100 euro kost. Maar die wagentjes zijn dan ook tot in de kleinste details nagemaakt. Daarnaast heb ik nog 20 mappen met krantenknipsels over brandweerinterventies in mijn streek", vertelt de fiere verzamelaar. Als tiener plooide hij zelfs brandweerwagentjes uit tekenpapier.

Kinderen

Zoals bij de meesten weren bij Thomas de Legoblokjes aan de kant geschoven toen hij een flinke tiener was geworden. "Ik ben er 5 jaar geleden weer mee begonnen toen onze kinderen met de blokjes begonnen te spelen. Ik experimenteerde eerst wat,  maar werd er snel we door gebeten. Ik ontdekte dat je tegenwoordig met Legoblokjes oneindig kan gaan combineren en besloot om brandweerwagentjes te bouwen. Daarvoor zocht ik inspiratie op het internet.' Het werden vooral Amerikaanse voertuigen. Wat ik niet bij Lego vind, probeer ik zelf te maken. De brandweerslangen zijn  eigenlijk veters, bijvoorbeeld. Daarmee hield het niet op, want ik kreeg zin om met de blokjes ook brandweerkazernes te gaan bouwen.  Zo kan ik nu de voertuigen in hun natuurlijke omgeving stallen", aldus Thomas. Hij kan op geen 100 na, schatten, hoeveel blokjes er al in zijn gebouwen kropen, maar het moeten er enorm veel zijn.

De brandweerkazernes van Thomas zijn te zien op zondag 29 september, tijdens de opendeurdag van de brandweer in de echte brandweervoorpost in Tollembeek.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?