Michielsheem en Natuurpunt maken Thaborberg rolstoelvriendelijk

DILBEEK - Natuurpunt en Michielsheem hebben de handen in elkaar geslagen om een prachtig rolstoelpad aan te leggen in natuurreservaat Thaborberg. Het pad zal dit weekend worden geopend. Niet toevallig valt de opening samen met de viering van 30 jaar Michielsheem.

Erkend natuurgebied

De Thaborberg is sinds 2005 erkend als natuurreservaat door de Vlaamse overheid. Het terrein is eigendom van de Christelijke Mutualiteit Sint-Michielsbond (CM) en de Dilbeekse afdeling van Natuurpunt staat in voor het beheer. Het gaat om een gebied van zowat 6 ha met een rijke afwisseling van bos, grasland, ruigte en boomgaard. Het gebied herbergt ruim 150 soorten planten en meer dan 100 soorten paddenstoelen. Een aantal daarvan zijn vrij zeldzaam, zoals de spekwortel, de grote keverorchis en de rode kelkzwam. Er zijn ook nog glimwormen en salamanders te vinden.

Natuurpunt ziet het als een van haar belangrijkste opdrachten om de natuur te ontsluiten voor iedereen en de situatie op de Thaborberg en de samenwerking met Michielsheem boden een unieke kans om een heel speciale doelgroep daartoe de kans te geven.

30 jaar Michielsheem

Huis Michielsheem is een huis van Klim vzw en biedt opvang aan mensen met een ernstig tot diep mentale handicap. De gebouwen palen aan het natuurgebied en toen CM het beheer overdroeg aan Natuurpunt groeide al heel snel de idee om de bewoners in de mogelijkheid te stellen optimaal te profiteren van de groene omgeving door de aanleg van een rolstoelpad. De 30ste verjaardag van Michielsheem vormde de ideale aanleiding om de reeds lang gekoesterde plannen te realiseren.

400 meter rolstoelpad

Tijdens de festiviteiten rond de 30ste verjaardag van het Michielsheem, op 21 september, wordt het gloednieuwe rolstoelpad officieel ingewandeld. Het traject geschikt voor rolstoelgebruikers is 400 meter lang en loopt door grasland, ruigte en bos van het Michielsheem aan de Kasterlindenstraat tot de top van de Thaborberg, waar een rustplaats is voorzien. Het tweede deel van het pad vanaf de Kattebroekstraat is te steil voor rolstoelen, maar vergemakkelijkt de toegang voor mensen die minder goed te been zijn, de gewone wandelaar en de beheerders. Langsheen het pad komen borden met natuurinformatie.

Bredere openstelling

Niet alleen de bewoners van Michielsheem krijgen via dit project de mogelijkheid te genieten van een mooi stukje natuur. Voortaan is het gebied ook vrij toegankelijk op de aangeduide paden. Om praktische redenen nemen rolstoelgebruikers best de ingang via het Michielsheem en melden ze zich aan het secretariaat. De gewone wandelaar kan een bewegwijzerd circuit volgen vanaf de ingang aan de Kattebroekstraat.

Groepen en scholen kunnen bij Natuurpunt Dilbeek en Michielsheem terecht voor begeleide activiteiten op de Thaborberg. Méér info op www.natuurpunt-dilbeek.be/thabor of bij Klim vzw.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?