'Verhalen van het Pajottenland' van Koenraad Tinel en Stefan Brijs

VOLLEZELE - GOOIK – De Pajotse kunstenaar Koenraad Tinel heeft samen met schrijver Stefan Brijs het lijvige boek ‘Verhalen van het Pajottenland’ uit gebracht. Het zijn deels echt gebeurde, deels fictieve verhalen over Gooikse dorpsfiguren.

Kunstenaar en rasverteller Koenraad Tinel woont en werkt al meer dan een halve eeuw in het Pajottenland. Hij liet zich voor ‘Verhalen van het Pajottenland’ inspireren door kleurrijke figuren uit zijn omgeving: de postbode, de boer met zijn varkensbeer, de tuinman zonder benen... “Ik had goesting om verhalen van het Pajottenland te vertellen. Ik woonde 30 jaar in Gooik en loopt graag op dat kerkhof rond. Ik heb er zo veel mensen gekend en ik praat met die mensen, die daar onder de grond liggen. Ik haal herinneringen boven en heb er hopen tekeningen over  gemaakt en met die tekeningen heb ik enkele verhalen samengesteld. Ik ben dikwijls vertrokken van ware verhalen waar ik dan een eigen wending aan gaf. Ik leerde Stefan Brijs kennen in Genk en vroeg hem voorzichtig of hij iets kon doen met mijn verhalen”, vertelt Tinel.

Tekening en tekst vormen een verhaal

Koenraad leerde schrijver Stefan Brijs kennen in Genk. “Het klikte zo goed dat hij mij bij hem thuis uitnodigde. Koenraad toonde me zijn verhalen en tekeningen.  Ik vond dat we daar iets moeten mee doen. Koen zegde dat hij niet kan schrijven maar ik kan dat wel. Terwijl hij vertelde nam ik alles op. Ik heb alles honderden keren beluisterd. Ik ben gaan zitten met de tekeningen, ben er mee gaan schuiven en zocht hoe we het verhaal goed verteld en hoe we de balans tussen tekeningen en verhalen goed krijgen. Het zijn geen geïllustreerde tekeningen maar tekening en tekst vormen samen het verhaal. We wilden er verschillende boekjes van maken maar de uitgever wilde er één groot boek van maken”, zegt Stefan Brijs. Het werd uiteindelijk een boek van meer dan 400 pagina’s.

Auteurs

Koenraad Tinel (1934) is beeldhouwer en tekenaar. Al vele jaren graaft hij met zijn werk in de mythen en oerverhalen van de mensheid. Met Scheisseimer (2009) en Flandria Catholica (2010) verschenen op verbluffende wijze de getekende herinneringen aan zijn jeugd tijdens en na de oorlogsjaren.

Stefan Brijs (1969) is auteur van onder meer de romans De engelenmaker (2005) en Post voor mevrouw Bromley (2011). Zijn werk werd meermaals bekroond en is wereldwijd vertaald.

Het boek telt 414 pagina’s en wordt uit gegeven door ‘Atlas Contact’.

zie ook Zina op Ring-Tv

http://www.ringtv.be/videos/zina-19-september


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?