Oproep om Gooiks kasteel niet te laten verdwijnen

GOOIK – Amateur-archeoloog, Bart  Van Camp, daarbij gesteund door de Gooikse Heemkundige kring, vraagt om de recentste vondsten van het kasteel van Gooik, blijvend zichtbaar te houden.

Eind vorige week werden bij graafwerken de funderingsmuren ontdekt van de 15de eeuwse borcht van Gooik. Die burcht was sinds 1680 spoorloos, toen het door de Fransen in brand werd gestoken.

“Ondertussen is een deel van een imposante muur blootgelegd met een ronde toren en een waterput. Onroerend Erfgoed heeft één dag onderzoek gedaan, en 'wij' (de vrijwillers en amateurarcheologen) hebben 2 dagen de tijd gehad (tot gisteren) om wat rond te ploegen in de modder... De vondsten zijn nochtans veelbelovend; massa's 15de tot 18de eeuws aardewerk, wat keukengerei, veel slacht- en keukenafval (waaronder ongetwijfeld het oudste varken van Gooik), een 15de eeuws spinschijfje, keukengerei, gebruiksglas,...”, zegt Van Camp.

“We zouden de gemeente en de bouwheer (op die plek wordt nu een rusthuis gebouwd) willen overhalen om een stukje erfgoed te integreren in de nieuwbouw; dat kan door bij voorbeeld door de waterput op te nemen in het bouwplan en door via een glasplaat in de vloer de put zichtbaar te maken voor het publiek, of door de put af te dekken met een smeedijzeren gril en te integreren in tuin of binnenkoer”, aldus Van Camp.

Bouwheer Soprimat ziet het niet zitten om de bouwplannen aan te passen. “Onroerend Erfgoed liet ons weten dat we morgen verder mogen werken. We hebben al geïnvesteerd in het helpen bij het uitgraven. In principe beginnen we morgen met de funderingswerken. Die komen waar de muur ligt en bovendien is de bodem er dermate onstabiel dat we niet kunnen wachten met de funderingen. We zullen daarvoor zelfs extra palen moeten plaatsen”, zegt Michel Van Stallen.

De bouwheer wil helpen met het weghalen van een deel van de muur. “We gaan de witte stenen ter beschikking stellen van Onroerend Erfgoed en van de heemkundige kring en gaan proberen bakstenen van de muur er uit te halen maar we vrezen dat de ondergrond daarvoor niet stabiel genoeg is”, besluit Van Stallen.

Ook Burgemeester Michel Doomst vroeg om de muur in de plannen te integreren maar probeert nu stukken van de muur te laten naar boven halen. “We kunnen met de stenen en foto’s op infoborden op het Altenbergeplein een beeld geven van de restanten van het kasteel”, zegt Doomst.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?