35 jaar onthaalouders in regio Galmaarden

REGIO - Landelijke Kinderopvang verzorgt al 35 jaar kinderopvang bij onthaalouders in de regio Bever, Galmaarden, Gooik, Herne en Pepingen.  In Liedekerke startte onlangs de eerste onthaalouder en wordt het  opvangaanbod ook verder uitgebreid. 

44 onthaalouders vangen dagelijks kindjes tussen 0 en 3 jaar op.  Een aantal onder hen staan ook in voor buitenschoolse kinderopvang en voor vakantie-opvang van kleuters.  Samen kunnen zij ongeveer 160 kindjes voltijds opvangen.  In de praktijk worden er veel meer ouders geholpen omdat er ook regelmatig deeltijdse opvang nodig is.  Bovendien wonen onthaalouders verspreid over de regio, waardoor ouders opvang dicht bij huis kunnen vinden.  De dienst begeleidt intussen ook 2 initiatieven van samenwerkende onthaalouders (telkens moeder en dochter).

De dienst overlegt en werkt samen met de gemeenten.

Arbeid en gezin

Onthaalouders waren en zijn nog steeds een onmisbare schakel in de combinatie van arbeid en gezin.  Jonge ouders kunnen bovendien vertrouwen op de ondersteuning van ervaren onthaalouders en hun verantwoordelijken.  Kinderen opvoeden is een natuurlijk gegeven, maar een luisterend oor en wat goede raad kunnen soms wonderen doen.

Vorming

Naast de selectie en vorming van nieuwe onthaalouders zorgt Landelijke Kinderopvang voor een permanent vormingsaanbod op maat van de onthaalouders.  Jaarlijks biedt Landelijke Kinderopvang de onthaalouders en kinderbegeleid(st)ers opleidingen aan rond de ontwikkeling van jonge kinderen met concrete tips i.v.m. verzorging, voeding, EHBO, spelen met kinderen, communicatie met ouders, veiligheid, enz.  Gespecialiseerde medewerkers bieden hen advies en ondersteuning op maat.

EHBO

Eén van die vormingen is ‘levensreddend handelen’.  “Het is absoluut noodzakelijk dat onze onthaalouders in noodsituaties snel en op de juiste manier kunnen reageren. Onthaalouders krijgen na afloop een attest”, zegt Ellen Verpeet, regiomanager Landelijke Kinderopvang Halle-Vilvoorde

Doorheen de tijd zijn onthaalouders geëvolueerd van ‘de vrijwilliger die op kindjes past’ naar bewuste vrouwen (en mannen) die met veel enthousiasme en toewijding een kwaliteitsvolle opvang bieden aan kindjes en hun ouders. Deze professionaliteit vraagt ook een passende verloning en omkadering voor deze unieke vorm van kinderopvang.   

Landelijke Kinderopvang in de regio Halle-Vilvoorde

Landelijke Kinderopvang organiseert opvang voor kinderen in de regio Halle-Vilvoorde via onthaalouders, kinderdagverblijven en initiatieven buitenschoolse opvang.  Deze werking wordt aangestuurd vanuit het regiokantoor van Landelijke Kinderopvang in Londerzeel.

Onthaalouders

In regio Halle-Vilvoorde zijn er 147 onthaalouders aangesloten bij Landelijke Kinderopvang verdeeld over 4 diensten: Londerzeel, Meise, Halle en Galmaarden.  Samen vangen ze 1649 kindjes op (cijfers 2012).

De onthaalouders worden begeleid door 9 verantwoordelijken kinderopvang.

Dienst Galmaarden – Bever – Herne – Gooik – Pepingen – Lennik – Liedekerke – Roosdaal - Verantwoordelijken: Sarah Getteman, Anne Schevenels, Greta Tiels

Initiatieven Buitenschoolse Kinderopvang (IBO’s)

Naast opvang bij onthaalouders organiseert Landelijke Kinderopvang buitenschoolse opvang in IBO’s (initiatieven buitenschoolse opvang) op locaties die wij Stekelbees noemen.

IBO Stekelbees Halle: Halleweg 220, 1500 Halle - Verantwoordelijke: Saskia Sercu

Locaties: Halle Centrum, Halle St.Rochus

Kinderdagverblijf

In de regio Halle-Vilvoorde zijn twee kinderdagverblijven, één in Beersel dat 47 opvangplaatsen biedt en één kinderdagverblijf in Grimbergen dat 14 opvangplaatsen biedt.  We vangen er 99 kindjes op.  Er werken 15 kinderbegeleidsters, 1 logistiek medewerkster en twee verantwoordelijken kinderopvang.

Kinderdagverblijf Stekelbees Beersel: Watermolenstraat 95, 1654 Huizingen - Verantwoordelijke: Petra Keijzer

Medewerkers en deugenieten

“En we zoeken nog altijd… nieuwe medewerkers en deugnieten” Er is nog altijd meer vraag dan aanbod in de kinderopvang.  Uit onderzoek blijkt dat ouders vooral opvang in hun buurt zoeken. Wij willen dat zoveel mogelijk bieden en zijn daarom nog op zoek naar kandidaat onthaalouders.

Ook ouders die op zoek zijn naar kwaliteitsvolle opvang in de buurt, kunnen steeds contact opnemen.

Voor meer informatie kan u terecht bij de Helpdesk van Landelijke Kinderopvang regio Halle-Vilvoorde op 070 24 60 41 tussen 9u en 14 uur of via hallevilvoorde@LandelijkeKinderopvang.be


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?