Overzichtstentoonstelling Jef Van Diest

LENNIK – De Lennikse kunstenaar Jef Van Diest is 50 jaar actief en toont zijn werk. “Ik ben 50 jaar actief als kunstenaar en vond dat het tijd was mijn werk, door de jaren heen, eens ten toon te stellen. Het wordt een overzicht van 50 jaar waardoor een evolutie te zien zal zijn”.

De 73-jarige Jef Van Diest gaf les in meerdere scholen en was directeur van de academie van Sint-Pieters-Leeuw.  Eigenlijk was hij voorbestemd om priester te worden want de toenmalige deken van Lennik stuurde hem naar het Klein Seminarie in Mechelen. “Daar haalde ik een eerste prijs tijdens hobbynamiddagen en mocht ik naar Kardinaal Van Roey. Uiteindelijk ben ik toch geen pastoor geworden want de meisjes zijn toch zo mooi”.

Moeder met Kind

Jef waagde zich af en toe ook eens aan een  beeldhouwwerk. In De Kleine Prins hangt er een “Moeder met Kind” van hem. “Ik voel me vooral aangetrokken tot de natuur en werk met vlekken. Ik heb een tijdje met Oost-Indische verf gewerkt omdat ik veel respect heb voor de Japanse en Chinese kunst. Sommige van mijn schilderijen kan je windowkunst noemen. Ik schilderde ook een reeks octopussen. Tegenwoordig gebruik ik bijna uitsluitend ei-temperaverf omdat die heel sterk is”, vertelt Jef.

Jef Van Diest heeft zich nooit willen aansluiten bij de zogenaamde “professionele” kunstenaars. “Dan word je een slaaf van je werk. Ik hield er nog een ander hobby op na en dat is de saxofoon. In verschillende scholen hadden we ook een bandje. Het moet plezant bleven, hé. Nu kruipt er meer tijd in de tuin, babysitten en de keuken dan in het schilderen”, glimlacht Jef.

Privécollecties

Voor de overzichtstentoonstelling bracht Jef een zestigtal werken bij elkaar.  “Daarvoor moest ik heel wat werk gaan terug halen uit privécollecties. 45 werken zijn ingelijst en de rest kan je in “snuffelmappen” bekijken. Het gaat om de natuur, de macht van de zee, bloemen, planten en insecten trekken me aan. Alles is mooi als je er maar iets in ziet”, weet Jef. De tentoonstelling heeft plaats in de Schepenbank. Dat is toevallig rechtover Jefs ouderlijke woning. “Daar heb ik vele zakken versleurd”, grapt Jef. Hij zal steeds aanwezig zijn tijdens de openingsuren. Het is mogelijk de tentoonstelling te bezoeken op afspraak. Er is ook een boekje uitgebracht  met een overzicht van het werk van de Lennikse kunstenaar.

Schepenbank

De tentoonstelling heeft plaats in de Schepenbank, Alfred Algoetstraat 31, Sint-Kwintens-Lennik

In de weekends van september op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Ook op afspraak tel: 02-532.44.12 – 0493-63.87.69.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?