Lennik start begin 2014 met betalend parkeren in centrum

LENNIK – De parkeermeters op de Lennikse Markt, die al geplaatst zijn in 2006, zullen in het begin van volgend jaar in gebruik genomen worden. Dat is één van de maatregelen, die het gemeentebestuur neemt om het parkeren in het handelscentrum in goede banen te leiden. Dinsdag is er een infovergadering over een reeks mogelijke ingrepen rond het parkeer- en mobiliteitsbeleid van de gemeente.

Het Lennikse dorpscentrum is gekend als handelscentrum en heeft een groot aanbod aan scholen. “Dat zorgt voor een grote verkeersactiviteit op ons wegennet. We willen als eerste de verkeerssituatie in de dorpskern aanpakken. Na de grote werken aan de doortocht van de gemeente is de handelsactiviteit weer toegenomen en openen er nieuwe winkels. We moeten dus de bestaande en nieuwe handelsactiviteit maximaal ondersteunen”, vertelt mobiliteitsschepen Yves De Muylder (CD&V).

Het samengaan van bewoning, winkelen en recreatie zorgt voor een bruisende dorpskern. “Maar om het leefbaar te houden is er een goede mobiliteit nodig, die iedereen mogelijkheden biedt en het winkelen aantrekkelijk maakt. In het verleden werden het parkeerbeleid niet grondig aangepakt waardoor er vandaag een omgekeerde situatie bestaat waarin mensen, die naar hun werk gaan, parkeren op plaatsen voor de klanten van de winkels”, zegt De Muylder.

De huidige coalitie gaat de parkeerplannen van de vorige meerderheid in de praktijk brengen. “We gaan het betalend parkeren invoeren op de Markt waardoor het plein een open ruimte wordt, met een attractief uitzicht, dat toch parkeerplaatsen biedt. Door het in werking stellen van de parkeermeters gaan er telkens plaatsen vrij komen voor de klanten van de handelaars. Rond de Markt komt er een blauwe zone. Die maatregelen denken we tegen begin 2014 in te voeren. De controle zal door een privéfirma gebeuren. We hebben deze maatregelen besproken met de middenstand en het Vlaams Gewest.

Andere parkings

De gemeente gaat de verder gelegen gratis parkings beter aanduiden. “De provincie komt met 2.556 euro tussen in de helft van de kosten. De provincie heeft Lennik bezocht en de afgevaardigden waren verrast over onze plannen”, zegt een fiere schepen.

Infoavond

De schepen kondigde aan dat de gemeente ook een aantal verkeersknelpunten in het centrum wil aan pakken. Rond de verschillende parkeer- en mobiliteitsmaatregelen organiseert de gemeente een infoavond op dinsdag 3 september om 20 uur in de feestzaal van sporthal Jo Baetens.

Audio : Gesprek met schepen Yves De Muylder


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?