'Dag van de Cavalerie' herdenkt gesneuvelde soldaat in Peizegem

MERCHTEM -  De Patrouilleurs en de Vereniging van Oud-Soldaten van Peizegem organiseren op zondag 1 september in samenwerking met het gemeentebestuur van Merchtem ‘De dag van de Cavalerie’. Er zal in Peizegem een herdenkingsmonument ingehuldigd worden voor een soldaat die er 99-jaar geleden sneuvelde.

Precies 99 jaar geleden sneuvelde Alfred Savoye uit Aarlen, toen 16 jaar oud, in schermutselingen met het Duitse leger. Hij maakte deel uit van het 2de regiment Jagers te Paard dat een aanval inzette om het gebied rond de Koutermolen in Peizegem op de vijand te heroveren. Hij werd begraven langsheen de baan en later door Juffrouw Orianne herbegraven op het kerkhof van Merchtem. In 1924 werd hij definitief overgebracht naar het kerkhof in Mont-sur-Marchienne.

Op 1 september wordt een klein monument onthuld schuin tegenover de Koutermolen (richting Peizegem) op een paar meters van de plek waar brigadier Savoye daadwerkelijk sneuvelde. Dat gebeurt om 10u30. Van 13 tot 17u zorgen de Patrouilleurs voor een historisch bivak met een actieve veldkeuken van het Belgisch leger uit de Eerste Wereldoorlog.

Bij de onthulling van het monument zal een delegatie van het gemeentebestuur en van de militaire overheid aanwezig zijn. Deze plechtigheid wordt ondersteund door het Leger en het koninklijk Legermuseum.

Het bataljon ‘Jagers te Paard’ zal ter plaatse zijn op de plechtigheid met een militair detachement en een Pandur verkenningsvoertuig. Vanuit het Legermuseum komen er twee lichte tanks van het type CVRT die eveneens door de Jagers zijn gebruikt in een latere periode. Bijkomend zal er materieel uit 14-18 te zien zijn zoals een artilleriestuk en een militaire paardenwagen model 1874.

Je kunt ook inschrijven voor een men- en ruitertocht met vertrek in het Mienenhof in Malderen (Beekstraat 28, Londerzeel) van 9 tot 11 uur. Er is een stopplaats aan de Koutermolen. Prijs 7 euro per persoon; maaltijd met soep en boterham 3 euro per persoon. Inschrijven via depot.pbmg@gmail.com.

Geschiedenis

Op 1 september 1914 na de inval van de Duitsers begin augustus, is de frontlijn opgeschoven. Merchtem en Peizegem bevinden zich op dat moment in het niemandsland.Het regiment 2de Jagers te Paard samen met twee infanterie eenheden (1ste Linie en 21ste Linie) doen een uitval richting Buggenhoutbos en Peizegem om zo de ‘hoogte 31’ (omgeving Koutermolen) in te nemen. Tijdens deze uitval valt het peloton van wachtmeester Gaulier (2JP) aan de zuidelijke rand van Peizegem onder hevig vuur. De infanterie die zich links en rechts bevond van dit peloton moest zich onder druk van het vijandelijke vuur terugtrekken. Het peloton bleef alleen achter, bleef de positie bewaren en bood weerstand aan de vijand die zowel frontaal als op de flanken het peloton bedreigde. Enkel na bevel van hogerhand en na stand gehouden te hebben tegen de Duitsers liet wachtmeester Gaulier zijn manschappen terugtrekken. Bij dit gevecht sneuvelde oorlogsvrijwilliger, brigadier Alfred Savoye, 16 jaar en geboren te Aarlen. Hij werd begraven langsheen de baan en later door Juffrouw Orianne herbegraven op het kerkhof van Merchtem.

Waarom een monument?

De schermutselingen rond Peizegem in de woelige maanden van augustus en september 1914, zijn vrijwel onbekend bij het grote publiek. Toch werd onze regio zwaar geteisterd door de oorlog. Een monument als dit kan bijdragen tot de zichtbaarheid van deze oorlog en de mensen laten stilstaan bij het feit dat ‘de Grooten Oorlog’ niet alleen in de westhoek werd uitgevochten maar ook in onze regio.

Belangrijk is, dat een jonge kerel van zestien jaar sneuvelde in onze gemeente bij het uitvoeren van zijn opgelegde taak die hij samen met zijn peloton moedig uitvoerde en daarvoor uiteindelijk de ultieme prijs betaalde. Bijkomend zal dit monument een eerbetoon zijn aan het 2deJagers te Paard dat in onze streek gedurende twee maanden gevaarlijke en gewaagde verkenningen uitvoerde om zo de sterkte en de posities van het Duitse leger te weten te komen. Hierbij zijn er in onze streek verschillende Jagers om het leven gekomen in onbekende en vergeten gevechten.

Meer informatie ?

Depot.pbmg@gmail.com


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?