Nachtelijke vleermuizenwandeling in Huizingen

HUIZINGEN - Op zaterdag 24 augustus organiseert het Provinciedomein Huizingen een vleermuizenwandeling voor kinderen. De provincie Vlaams-Brabant gaat in het domein de ijskelders aanpassen zodat er meer vleermuizen kunnen overwinteren.

‘Ijskelders, ideale overwinterplek voor vleermuizen

Ooit had elk kasteel een eigen ijskelder. De kelder diende om voedsel koel te bewaren. Nu worden ze gebruikt door vleermuizen als plek om te overwinteren. ‘Ons domein in Huizingen heeft twee ijskelders’, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. ’Ze bevinden zich net naast de vijver en zijn herkenbaar als vreemde bulten waar enkele bomen op groeien. Door de nabijheid van water en bos, liggen deze ijskelders in een ideaal leefgebied voor vleermuizen. Een aantal vleermuizen kiest het domein dan ook uit als overwinterplek’.

Het aantal vleermuizen kan nog omhoog door de ijskelders beter uit te rusten als overwinterplaats.‘We gaan daarvoor de inkomgang wat verlengen. Hierdoor blijft de temperatuur in de kelder het hele jaar constant en verhoogt de luchtvochtigheid. Over de gang wordt er daarna een dikke laag aarde aangebracht’, zegt gedeputeerde Walter Zelderloo.

Met Vlerulla door het domein

De ijskelders worden opgenomen in natuur-educatieve activiteiten van het provinciedomein, zoals de populaire ‘Vlerulla-activiteit’. Voor de ijskelder komt er een bord met info over de ijskelders.

Een eerste activiteit is de vleermuizenwandeling op zaterdag 24 augustus. "Deze gratis wandeling is uitgewerkt op maat van kinderen. Een natuurgids laat de kinderen op een leuke manier kennis maken met de fascinerende wereld van de nachtelijke ‘fluwelen fladderaars’", zegt gedeputeerde Walter Zelderloo.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 24 augustus om 19.30 uur
Plaats: inkomkassa aan de hoofdparking van het provinciedomein Huizingen, Torleylaan 100 in Beersel
Prijs: gratis


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?