UNIZO geeft authenticiteitslabel aanambachtelijke ondernemers

ROOSDAAL – SINT-PIETERS-LEEUW - HALLE - Regine Vandenbossche van Brokantie uit Roosdaal, Alain Verhoeven van Le Jambon Royal Belge uit Sint-Pieters-Leeuw en Houtbewerking Lutjeharms uit Halle kregen van Unizo het HIB-label.

Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenciteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Anderzijds is het voor deze ondernemers niet makkelijk op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriële producten. En de term ‘ambachtelijk’ is, in tegenstelling tot Frankrijk, in België niet beschermd. Iedereen kan zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen. Daarom lanceert UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en expert die dit label toekent..

UNIZO reikte vandaag het label uit aan 5 ondernemers uit de provincie Vlaams-Brabant: Boomhuttenbouwer Wim Donders uit Strombeek-Bever, Glasblazerij Pierre uit Vilvoorde, Regine Vandenbossche  (Brokantie) uit Roosdaal, Alain Verhoeven (Le Jambon Royal Belge) uit Sint-Pieters-Leeuw en Houtbewerking Lutjeharms uit Halle.  Zij worden UNIZO-ambassadeurs van HIB. 

Deze ambassadeurs kunnen op hun beurt andere vakmannen nomineren voor HIB-label. Zo moet de HIB-community op korte tijd uitgroeien tot een groep ondernemers met een herkenbaar label.

Criteria

Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of  zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn soort.

Logo

UNIZO lanceerde via een crowdsourcing platform een challenge om het HIB-logo te ontwerpen. Zo'n 2.000 jongeren en studenten kregen de kans hun ideeën in te sturen. Uit zo'n twintigtal ontwerpen koos UNIZO voor het logo van Wim Dussels, een jonge twintiger uit Limburg. Wim is net afgestudeerd aan de MAD-faculty in Limburg en is productontwikkelaar en graphic designer.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?