Afbraakplannen voor boswachterswoning zorgen voor onrust

OETINGEN / VOLLEZELE - Inwoners en omwonenden van Oetingen en Vollezele hebben een actiecomité opgericht omdat ze het helemaal niet akkoord zijn met de plannen van het Agentschap Natuur en Bos om  het boswachtershuisje op Kasteeldomein Steenhault te slopen.

Kasteeldomein Steenhault ligt op de grens met de provincie Oost-Vlaanderen op grondgebied Oetingen-Vollezele. Van het 50 hectare grote kasteeldomein liggen kasteel, vijvers en boerderij op grond-gebied Vollezele (Galmaarden). De rest van het domein: park, boomgaarden en het grote bos met kapel en boswachtershuis liggen op grondgebied Oetingen (Gooik).  Het kasteeldomein werd bij KB van 21 juni 1979 beschermd om z’n ‘Architectuur- en parkhistorische waarde’ en bevestigd op 11 maart 2008 door het ‘Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed Departement RWO – Agentschap RP-Vlaanderen Onroerend Erfgoed’.

Onlangs werd het grote bos aangekocht door ‘Agentschap Natuur en Bos’. De organisatie wil het gebied openstellen voor het grote publiek. "Op zich is dit een zéér positieve evolutie", klinkt het bij het comité ‘Red Kasteeldomein Steenhault’ .  "Er zijn echter ook plannen om het prachtige boswachtershuis in de Bergstraat, ondanks zijn grote historische waarde en status van beschermd gebouw, af te breken. Dit zien wij niet graag gebeuren."

Burgemeester Michel Doomst van Gooik is op de hoogte van de plannen en onrust. Om als gemeentebestuur een standpunt in deze kwestie in te nemen is het volgens Doomst echter te vroeg. "We hebben het actiecomité beloofd een afspraak te maken met het Agenschap voor Natuur en Bos", zegt hij. "Daar zou ik graag eerst zelf willen horen van het Agentschap waarom zij dat huisje zouden willen afbreken."

Een reactie bij het Agentschap voor Natuur en Bos kregen we voorlopig nog niet te pakken.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?