Politie Dilbeek stapt uit fusieplannen met Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw

DILBEEK - Op de gemeenteraad is gisterenavond beslist dat politiezone Dilbeek uit de fusieplannen met de zones Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel stapt. Alle raadsleden waren het unaniem eens over deze beslissing.

Aanvankelijk was het fusieplan van de vier politiezones bedoeld om de dienstverlening te verbeteren en versterken. Een recente studie rond de fusie wees uit dat de plannen zeker kunnen slagen, maar toonde anderzijds ook aan dat de oorspronkelijke gedachte van met 'evenveel middelen meer te doen' niet gehaald zou worden. Er werd geoordeeld door Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw dat het oorspronkelijke uitgangspunt (niet besparen) niet langer haalbaar is binnen de financiële context. Daarom werden simulaties gevraagd om na te gaan hoeveel de vier betrokken gemeenten nog kunnen of willen investeren in de politiewerking.

Op de vergadering van 15 mei  bleef Dilbeek, ondanks de moeilijke budgettaire toestand, vasthouden aan het oorspronkelijk uitgangspunt: 'meer doen met dezelfde middelen', met als tussenoplossing het bevriezen van het aantal medewerkers op de situatie einde 2012. De andere gemeenten kozen voor een afbouw van het aantal personeelsleden op middellange termijn. Dit voorstel zal volgens het Dilbeekse college van burgemeester en schepenen als gevolg hebben dat ‘minder zal gedaan worden met minder middelen’.

"Deur blijft open"

In Dilbeek gingen ze steeds uit van een fusie die de politiezone sterker zou maken, niet van een soort besparingstool. "Er is dus besloten om in het belang van de Dilbekenaar en in belang van onze politiezone uit de fusieplannen te stappen", zegt N-VA burgemeester Willy Segers. "We willen uitgaan van de sterkte van ons eigen korps maar zien (minder strikte) 'samenwerkingsplannen' met andere zones in de toekomst zeker wel nog mogelijk. De deur zal altijd open blijven staan voor voorstellen."

Reacties van de andere betrokken gemeenten volgen in de loop van de dag.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?