"Geen GAS-boetes voor minderjarigen in Merchtem"

MERCHTEM - Op de gemeenteraadagenda van Merchtem staat volgende week maandag be bespreking van de 'beruchte' GAS-boetes. Door een nieuwe wetswijziging kunnen binnenkort lokale besturen zelf beslissen om de zogenaamde Gemeentelijk Administratieve Sancties ook aan jongeren vanaf 14 te geven. Dit was voordien al mogelijk vanaf 16. "Groen vraagt om niet mee te stappen met deze leeftijdsverlaging, maar we willen nog een stap verder gaan," zegt burgemeester Eddie De Block.

"We geloven er als Lijst van de burgemeester niet in dat we het gedrag van minderjarigen kunnen bijsturen door een geldboete", zegt De Block. "En al zeker niet voor kattenkwaad. Uiteindelijk zijn het toch de ouders die betalen. Als gemeentebestuur gaan we steeds in dialoog met jongeren die iets kleins mispeuteren. Vaak beseffen ze al snel dat ze fout zaten en stellen ze zelf voor om de gemaakte schade te herstellen. Dit heeft in het verleden
meermaals zijn vruchten afgeworpen. Kijk maar naar het vandalisme aan het skatepark ,enkele gevallen van grafschennis en vandalisme aan de 'rode lopers'.  Wij willen er maandag dan ook een principebeslissing van maken om ook in de toekomst aan geen enkele minderjarige zo'n GAS-boete te geven. Wij opteren voor dialoog met de jonge 'daders' en hun ouders."


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?