Man opgepakt voor grootschalige elektriciteitsfraude

ASSE - WEMMEL - De Federale gerechtelijke politie van Asse is gestart met een dossier rond elektriciteitsfraude. De verdachte is een werknemer van een distributienetleverancier. De betrokkene was voorheen tewerkgesteld als fraudeagent en in die functie deed hij controles rond  fraude met energiemeters (gas en/ofelektriciteit). Hij genoot opleidingen specifiek toegestemd op het opsporen van  fraude/diefstal van energie. Nadien werd hij overgeplaatst naar het labo van de distributieleverancier waar hij ondermeer frauduleuze meters  onderzocht.

Op donderdag 16 mei 2013 werd, na overleg met de onderzoeksrechter, overgegaan tot een huiszoeking. Op het adres van de betrokken werknemer, evenals op het adres van twee van diens klanten in Wemmel werd diefstal van energie en zegelverbreking vastgesteld. Er werden in het dossier tot op heden 7 huiszoekingen uitgevoerd, de verdachte werknemer werd gearresteerd en is nog steeds aangehouden. Tijdens de huiszoeking werden in het persoonlijke voertuig van de verdachte diverse verzegeltangen aangetroffen, alsook ettelijke honderden doorgeknipte en intacte verzegelingsloden van verschillende distributienetleveranciers, meerdere gemanipuleerde voegen die gebruikt worden bij fraude met gasmeters en allerhande toebehoren die wijzen op het bestaan van een frauduleus zwart circuit dat door de verdachte wordt beheerd. Er werd ook een alarmpistool aangetroffen in het voertuig. Op zijn thuisadres werden verschillende gemanipuleerde elektriciteitsmeters teruggevonden.

De eigenlijke fraude bestaat uit:

- elektriciteit: het strikt bijhouden van de meterstanden in een zwarte boekhouding, het verbreken van de verzegeling en stilleggen van de meter. Bij een controle wordt de meter terug geactiveerd waardoor een globaal verbruik tot 3,6 maal lager ligt.

- gas: het strikt bijhouden van de meterstanden in een zwarte boekhouding, het verbreken van de verzegeling en het manipuleren van een interne voeg. Bij een controle wordt de meter terug hersteld waardoor een globaal verbruik tot 20 maal lager ligt.

Verder onderzoek, in goede samenwerking met alle distributienetleveranciers, leert dat de fraude al lange tijd bezig is. Er werd een zwarte boekhouding aangetroffen waarin de meterstanden van honderden klanten, zowel particulieren als handelszaken, strikt werd bijgehouden. Na analyse kunnen nog ettelijke verdachte adressen in kaart worden gebracht.

Het onderzoek loopt nog steeds.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?