Brandweerkorpsen van Asse, Lennik en Opwijk delen dispatch (Audio)

ASSE / LENNIK / OPWIJK - Sinds gisteren worden de brandweerkorpsen van Asse, Lennik en Opwijk aangestuurd vanuit één gemeenschappelijke dispatching in de kazerne van Asse. Dat is het resultaat van een samenwerkingsverband dat de korpsen van de drie gemeenten een jaar geleden afsloten. Op termijn moet het project uitgebreid worden naar zeven korpsen waaronder dat van Halle.

Efficiëntie

De samenwerking en de gemeenschappelijke dispatching moeten in de eerste plaats voorkomen dat er nog identieke brandweervoertuigen van twee verschillende korpsen uitrukken voor dezelfde interventie. Door het principe van 'de snelste en meest adequate hulp' dat bij de hervorming van de brandweer in 2007 van kracht werd, gebeurde dat immers geregeld. De dubbele uitruk bleek al te vaak verloren moeite, tijd en geld.

Het nieuwe systeem bekijkt bij elke inkomende oproep automatisch welk korps het dichtstbij het opgegeven adres ligt, en hoe de interventie het vlotst kan ingevuld worden met beschikbare manschappen en materiaal.

Tot vandaag werd zowel in Asse als in Lennik de dispatching 24 uur op 24 bemand door telkens één dispatcher. Dankzij de gemeenschappelijke dispatching, kan de personeelsbezetting gereduceerd worden. Na een overgangsperiode zullen niet langer twee dispatchers maar slechts één dispatcher de installatie bedienen.
De samenwerking tussen de drie korpsen wordt ook doorgetrokken naar de regeling van de wachtdienst voor officieren. Ook op dit vlak biedt de samenwerking de mogelijkheid om te rationaliseren.

Initiatief van Lennik

Het initiatief voor de samenwerking kwam vanuit het brandweerkorps van Lennik, na een technisch probleem in de seinkamerinstallatie van de Lennikse brandweer. Om de goede werking van de installatie voor een vrij korte periode te verzekeren, was ongeveer 15 000 euro nodig. De brandweer van Lennik moest dus zoeken naar een betere, duurzame, meer toekomstgerichte oplossing. Een oplossing was het korps van Lennik aan te sturen via een gelijkaardige seinkamerinstallatie in een andere gemeente. Al gauw kwam de brandweer van Lennik uit bij de korpsen van Asse en Opwijk en ontstonden er gesprekken tussen de drie korpsen.

Een jaar lang werkten de drie brandweerdiensten intensief aan de voorbereiding van de samenwerking. Er werd een stuurgroep samengesteld met vertegenwoordigers uit de drie korpsen. Uit de vergaderingen van de stuurgroep bleek al snel dat, om drie korpsen vanuit één gemeenschappelijke seinkamer aan te sturen, er verregaande afspraken nodig waren rond werkwijze op het terrein en inrichting van brandweervoertuigen. Ook op het vlak van administratie waren afspraken nodig.

De totale investering bedraagt 85 000 euro. Die kost wordt, op basis van de verdeelsleutel, gespreid over de drie gemeenten.

Project nog lang niet af


De drie korpsen hebben intussen de goedkeuring aan de dienstchefs van de brandweerzone Vlaams-Brabant West gevraagd om het project mogelijks uit te breiden. De dienstchefs zien dit samenwerkingsverband als tussenstap, zeg maar proefproject, voor de uitbouw van één centrale seinkamer voor de hele brandweerzone. Deze zal ondergebracht worden in de nieuwe brandweerkazerne van Asse op de Asphaltco-site. Ook de raad van burgemeesters van de brandweerzone stemde intussen in met de samenwerking.

Audio : Gesprek met Bruno Van den Broeck, commandant bij brandweer Asse
 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?