Verkeerslichten voor smalle Pelikaanberg met fietspad

SINT-PIETERS-LEEUW – De gemeente gaat begin 2014 een dubbel fietspad aanleggen op de Pelikaanberg, een stuk straat tussen Breedhout en Elingen. Er ligt al jaren een fietspad op het grondgebied van Halle en Pepingen maar op het stuk weg op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw moeten de fietsers gewoon weer de straat op. Omdat de weg er te smal is, zal het autoverkeer er beurtelings geregeld worden door verkeerslichten als de weg is heringericht.

De fietsers, die van Halle over Breedhout naar Elingen fietsen, kunnen goed zien welk gedeelte over het grondgebied Sint-Pieters-Leeuw loopt. Het is het ontbrekende gedeelte waar nog geen fietspaden liggen en de rijweg in slechte staat is. Daar zal binnenkort een einde aan komen. Er komt aan één zijde een breed fietspad.

Na aandringen bij de bevoegde instanties werd het subsidiedossier voor het fietspad en de rioleringen eindelijk goedgekeurd. Het dossier sleept al 15 jaar aan. Op de gemeenteraad werd het budget voor de werken goedgekeurd. In totaal zal de kostprijs 1.906.151 euro bedragen. De nettokost voor de gemeente Sint-Pieters-Leeuw is 572.269 euro.

Riolen

De riolering wordt vernieuwd, de bovenbouw wordt vernieuwd en langs één kant van de weg komt er een fietspad. Dit laatste is een voorwaarde van de provincie Vlaams-Brabant voor de subsidiëring. Het heeft wel tot gevolg dat aan de bovenkant van de Pelikaanberg een verkeerslichtenregeling voorzien is, omdat de breedte van de weg onvoldoende is voor een fietspad in beide richtingen èn een rijbaan met tweerichtingsverkeer.

In het project is opgenomen om bij de start van het nieuwe systeem een opvolging te doen met een meer en meer verfijnde programmatie van een “slim lichtensysteem”. Hierbij zal gedetecteerd worden hoeveel wagens van beide richtingen aankomen om op die manier de lichten optimaal te bedienen. Het is op die plaats immers logisch dat tijdens de ochtenduren het veel langer groen is richting Halle dan richting Elingen. ’s Avonds is dit net omgekeerd.

Afkoppelingsadviseur

Een voorwaarde voor subsidiering is eveneens dat alle aanpalende woningen regen- en afvalwater gescheiden in de riolering moeten brengen. Hiertoe stelt de gemeente een onafhankelijke afkoppelingsadviseur aan, die het overleg en onderzoek met de bewoners zal begeleiden. Een maximale tussenkomst van 500 euro per woning is al voorzien in de gemeentelijke reglementen sinds 2011.

Momenteel loopt de aanbesteding. De gemeente voorziet een infovergadering voor de bewoners en betrokkenen op woensdag 25 september 2013 om 20 uur in de Molenborre. De startdatum van de werken zal tijdens deze vergadering worden meegedeeld.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?