N-VA vraagt overleg met Lennikse scholen over taalbeleid

LENNIK - N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh zal op de volgende gemeenteraad een motie voorleggen waarin ze de gemeente vraagt een overlegplatform op te richten om samen met de Lennikse scholen initiatieven te ontwikkelen om de kennis van het Nederlands bij anderstaligen te verbeteren. “Ik stel vast dat de instroom van anderstaligen in het Lennikse onderwijs toeneemt. Taalkennis is de sleutel tot een succesvolle integratie mét kansen op werk. We kunnen er dus best werk van maken in samenwerking met de scholen”, vindt Kristien Van Vaerenbergh.

De cijfers die Kristien Van Vaerenbergh kreeg van N-VA-parlementslid Vera Celis liegen er niet om. In het Lennikse basisonderwijs spreekt maar liefst 13% van de leerlingen thuis geen Nederlands. Uitschieters zijn basisschool De Key en ’t Rakkertje (Assesteenweg) waar 1 leerling op 5 (20%) uit een anderstalig gezin komt. Voor het secundair onderwijs is dit gemiddeld 8%, een relatief getal, daar in de middenschool van het gemeenschapsonderwijs voor liefst 34% van de leerlingen het Nederlands niet de moedertaal is.

Algemeen is in Lennik 10% van de leerlingen anderstalig. Lennik bezet daarmee de tweede plaats in het Pajottenland wat betreft anderstalige leerlingen. Enkel in taalgrensgemeente Herne zijn er nog meer anderstalige leerlingen.

De fractie N-VA-Lennik² vraagt daarom aan de gemeente om haar verantwoordelijkheid ter zake te nemen en in overleg met de scholen werk te maken van een doorgedreven taalbeleid. “We moeten hier absoluut op inzetten. Taalachterstand leidt tot leerachterstand en een goede kennis van het Nederlands verhoogt later de kansen op werk. We kunnen de cijfers niet naast ons neerleggen en vragen daarom dat de gemeente een gericht taalbeleid ontwikkelt.” besluit Van Vaerenbergh

N-VA-Lennik² stelt voor een werkgroep samen te stellen met vertegenwoordigers uit de verschillende scholen, het College van Burgemeester en Schepenen en de gemeenteraadsfracties teneinde een uniform taalbeleid uit te werken. Dit taalbeleid moet tot doel hebben anderstalige leerlingen zo efficiënt en zo goed mogelijk Nederlands te leren bv. door het organiseren van taalbaden, extra lessen en meer opvolging van leerlingen of begeleiding van de eveneens anderstalige ouders.

 Zie tabellen in fotoreeks.

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?