Laatste Highlandgames rond het Kasteel van Gaasbeek? (met video)

GAASBEEK – Voor de vierde keer organiseerde de clan Mc Sinclair de Highlandgames in het unieke kader rondom het Kasteel van Gaasbeek. Negen mannelijke clans en twee vrouwelijke (in een aparte competitie) namen het tegen mekaar op in verschillende disciplines. Zo waren er de teamdisciplines tractorbanden verplaatsen en touwtrekken, maar ook individuele proeven zoals boomstamslingeren, gewichten dragen, kasseiwerpen of stenen heffen stonden op het programma.

Ruim 3000 mensen kwamen zich vergapen aan de stoere binken en konden ook genieten van varken aan het spit, een roofvogelshow, traditionele dansen, doedelzakmuziek en een middeleeuwse markt. Voor de kinderen was er een middeleeuws dorp waar ze zich konden uitleven met mini-highlandgames en er waren workshops zoals zwaardvechten.

Laatste keer?

De Highlandgames in Gaasbeek zijn de eerste in een reeks van zeven manches. Nadien wordt onder deelnemende clans een wisselbeker uitgereikt aan de clan die de meeste punten haalt. Vorig jaar wonnen de Legend Highlanders de wisselbeker. Dit jaar worden ze onder meer uitgedaagd door een Nederlandse clan.

De organiserende clan Mc Sinclair, een clan bestaande uit politieagenten uit het Brusselse Molenbeek, weet nog niet zeker of er volgend jaar nog Highlandgames zullen plaatsvinden rond het Kasteel van Gaasbeek. De samenwerking met het Kasteel verloopt stroef en men kijkt dan ook uit naar andere locaties. De organisatie wil zeker niet wegtrekken uit de streek en bekijkt daarom een samenwerking met het domein van Groenenberg. De Highlandgames trekken elk jaar ongeveer 3000 bezoekers naar het Kasteel en vooral voor de lokale streekproduct producenten is dat een goede zaak.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?