Besparingen gemeenten zorgt voor struikelblok bij fusie vier politiezones (audio)

HALLE/BEERSEL/DILBEEK/SINT-PIETERS-LEEUW - De studie over een mogelijke fusie van de politiekorpsen van Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Dilbeek is afgerond en goedgekeurd. Met dit besluit werd de opdracht, die in december 2011 door de gemeenteraden van desbetreffende gemeenten gegeven werd, afgerond. Of er ook echt een fusie zal komen is nog niet beslist, maar na de studie is men tot de conclusie gekomen dat dit wel haalbaar is. Eerst zullen de gemeenten echter nog bekijken hoe het plaatje financieel in elkaar zal zitten.

De opdracht bestond erin om een haalbaarheidsstudie te verrichten die verschillende aspecten belicht. Zo werden het economisch aspect (juridisch, structureel, organisatorisch, menselijk en financieel aspect) en de aspecten van een kwaliteitsvolle politiezorg (dienstverlenend aspect) bekeken.

Het uitgangspunt hierbij was om te onderzoeken of het mogelijk is om met een samenvoeging van de bestaande middelen in de vier politiezones een betere dienstverlening aan de bevolking te garanderen. Het gebied zou ingedeeld worden in drie sectoren naast een centrale post voor de aansturing en ondersteuning. Elke gemeente zal daarnaast nog een eigen post krijgen in haar gemeente. Door de fusie zou er bijvoorbeeld permanent een officier van de gerechtelijke politie beschikbaar zijn, terwijl dit momenteel nog niet het geval is door een gebrek aan personeel.

Afvloeiingen

De korpsleiding wil de zware (en dure) politietop afslanken, waardoor er meer budget vrijkomt voor inspecteurs. Ook de aanwerving van administratief personeel wordt doorgevoerd en is goedkoper dan operationeel personeel.

Burgemeester van Halle Dirk Pieters (CD&V) was voorzitter van de vergadering. Hij staat positief tegenover het verloop van de fusie. “Bij zo’n fusie komen er voordelen waardoor de politie zijn werk beter zal kunnen doen. Met de inzet van dezelfde middelen kunnen we dan een betere politiezorg geven aan de mensen.”

Financiën

De fusie heeft weliswaar enkele maanden vertraging opgelopen omdat de gemeenten eerst nog moeten onderzoeken hoe het financieel in elkaar zou zitten. “De studie die nu is gemaakt is vertrokken van de veronderstelling dat er niets bespaard moet worden. De financiële toestand van de gemeenten is momenteel anders zodat we op alle mogelijke vlakken moeten besparen, ook bij de politie. Dat element werd in de studie nog niet in beschouwing genomen. Wij moeten nu nagaan hoe alles financieel in elkaar zit en hopen hiermee tegen eind juni klaar mee te zijn.”

Pas in het najaar kan er dan verder gewerkt worden aan de fusieplannen. Als alles goed verloopt kan de fusie in het najaar van 2015 uitgevoerd worden. “Al gaan we ons niet vastpinnen op die datum”, besluit Dirk Pieters.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?