Obus aangetroffen in Vlezenbeek

VLEZENBEEK - In de Laudinnestraat in Vlezenbeek is vanochtend bij werken naast een beek een niet ontplofte obus aangetroffen. De politie, brandweer en de ontmijningsdienst werden er bij geroepen.

De brandweer werd kort voor 9u opgeroepen naar de Laudinnestraat. Daar was tijdens werken van Aquafin vlak naast een beek op een obus gestoten.

"Omdat onze kennis over deze zaken te beperkt is, werd ook de ontmijningsdienst opgeroepen", zegt Elmar De Geyter van de brandweer van Halle. "Voor alle zekerheid werd de straat een tijd lang afgesloten. In tussentijd hadden we telefonisch contact met DOVO, op die manier kon er makkelijk een eerste balans worden opgemaakt. Toen bleek dat het gevaar beperkt was, werd de straat terug opengesteld voor het verkeer en keerden we terug naar de kazerne."

DOVO kwam rond 10u30 ter plaatse, tot dan hield een patrouille van de lokale politiezone Sint-Pieters-Leeuw een oogje in het zeil zodat niemand bij de obus kon. De ontmijners van DOVO bestudeerden het projectiel even en namen het vervolgens mee om later tot ontploffing te brengen. Volgens de ontmijners gaat het om Duits artillerievuur uit de Eerste Wereldoorlog.

Volgens buurtbewoners werd er een zestal jaar geleden op quasi dezelfde plek ook al een obus aangetroffen. Om wat voor projectiel het toen ging is niet duidelijk. De ontmijners van DOVO vermoeden dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog een artilleriekanon moet gestaan hebben.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?