Verlamde overvaller riskeert 11 jaar cel

DILBEEK / VORST - Het Brussels parket heeft celstraffen tot 11 jaar geëist tegen de gangsters die terecht staan voor de dodelijke overval op de autokeuring in Vorst in oktober 2012 en een homejacking in Dilbeek in 2009. Bij beide feiten kwam het tot een vuurgevecht met de politie.

Op 12 oktober vorig jaar hadden vier gangsters het gemunt op de inhoud van een kluis in de autokeuring in de Luitenant Lotinstraat in Vorst, maar de overval verliep niet volgens plan. Toen drie van de vier daders kwamen aangereden in hun voertuig, werden ze opgewacht door de speciale eenheden van de federale politie. Volgens het openbaar ministerie probeerden de gangsters in te rijden op de politie, die meteen het vuur opende. Daarbij werd de 48-jarige Pascal Fain dodelijk getroffen in het hoofd. Een andere inzittende, beroepscrimineel Eric Bottemanne (48), kreeg kogels in de buik en de rug. “Mijn cliënt is sindsdien verlamd onder het bekken”, zegt zijn advocaat Dimitri de Beco. De derde inzittende, Houssain Mouani (43) raakte lichtgewond bij de schietpartij. De vierde dader, de 75-jarige Léon de Staerke, stond even verderop op de uitkijk en probeerde er vandoor te gaan toen het vuurgevecht uitbrak, maar kon worden ingerekend.

De openbaar aanklager eist vier jaar cel voor de drie overvallers die het vuurgevecht in Vorst overleefden. Bottemanne en de Staerke riskeren ook nog eens respectievelijk 7 jaar en 40 maanden cel voor een homejacking in Dilbeek in september 2009. De vier andere verdachten die bij die feiten zouden betrokken zijn geweest, riskeren gevangenisstraffen tussen 3 en 10 jaar. De homejacking in de Herdebeekstraat in Dilbeek mislukte omdat de politie tussenbeide kwam. Er ontstond een achtervolging, waarbij de politie verschillende keren onder vuur werd genomen. De daders konden toen ontkomen en hun vluchtwagen, een Volkswagen Touareg, werd die nacht in Halle in brand gestoken en achtergelaten.

Morgen komt de verdediging aan het woord.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?