Natuurpunt laat populieren op Kesterheide kappen

GOOIK – Nog tot het einde van de week worden er populieren gekapt in het natuurgebied van Kesterheide. Eigenaar Natuurpunt laat de bomen rooien omdat ze kaprijp zijn, een gevaar vormen voor de Ninoofsesteenweg en om zo op sommige plaatsen te vervangen door andere bomen.

Natuurpunt kocht een jaar geleden een groot deel van het motocrossterrein van de Kesterheide. De milieuorganisatie wil het gebied op een natuurvriendelijke manier beheren. In het gebied staan er enkele honderden populieren. Heel wat van deze bomen waren hoog uitgegroeid en stonden vlak naast de steenweg. Om hinder en gevaar te voorkomen heeft Natuurpunt een officiële kapvergunning aangevraagd en verkregen bij Agentschap Natuur en Bos.

Jeroen Van Hee van Natuurpunt: “Een populier is een productieboom en hier hebben die bomen een leeftijd van 15 tot 20 jaar bereikt. In vele kruinen zijn er dorre takken te zien. Als er bomen zouden vallen op de steenweg, zijn wij verantwoordelijk. Populieren zijn bovendien niet gericht op biodiversiteit”.

Nadien zal de strook langs de steenweg als 'hakhout' beheerd worden. Dit is veiliger maar ook beter voor de natuur (geleidelijkere bosrand en meer gevarieerd leefgebied). Op geschikte plaatsen zal de begroeiing de komende jaren extra kort gehouden worden zodat er weer heide kan doorbreken. Aan de bomen hogerop, rond de IJzeren Man, wordt niet geraakt.

De stammen van de populieren gaan naar een schrijnwerkerij. Het hout van de kronen wordt gehakseld tot brandstof voor kachels.

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?