Kantine-uitbater die inbreker betrapte riskeert celstraf

GROOT-BIJGAARDEN - De voormalige jeugdverantwoordelijke van de voetbalclub in Groot-Bijgaarden riskeert een celstraf van 4 maanden met uitstel omdat hij een op heterdaad betrapte inbreker een pak rammel had gegeven. Die laatste eist nu een morele schadevergoeding. “Dit is toch de omgekeerde wereld”, stelt advocaat Sven Mary. In eerste aanleg werd de man nog veroordeeld tot acht dagen cel, maar hij vraagt in beroep om de vrijspraak.

In de herfst van 2009 werd de voetbalkantine van V.C. Groot-Bijgaarden geteisterd door een reeks inbraken en vandalenstreken. Omdat de lokale politie volgens de club onvoldoende deed, stak de jeugdverantwoordelijke zelf de handen uit de mouwen. Hij sloot zichzelf op in de kantine met zijn hond, in de hoop de inbreker te kunnen betrappen en identificeren. In de nacht van 6 op 7 november keerde de vandaal opnieuw terug naar de voetbalclub.

“Ik was in slaap gedommeld, maar werd wakker gemaakt door mijn hond die iets had gehoord”, zei de jeugdverantwoordelijke vandaag tijdens het proces voor het hof van beroep. “De deur werd ingetrapt en voor ik het besefte, stond ik neus aan neus met de inbreker. Hij begon mij te stampen en te boksen en in de schermutseling verloor ik mijn bril. In een reflex heb ik een moersleutel genomen die op de toog lag en daarmee heb ik de inbreker geslagen. Daarna heb ik de politie gebeld en hem in bedwang gehouden.”

Die inbreker bleek een 17-jarige jongen uit de buurt te zijn. Volgens diens advocaat gebruikte de jeugdverantwoordelijke disproportioneel geweld. “Mijn cliënt was een minderjarige die nota bene in zijn pyjama naar de kantine was gekomen om er te drinken en te roken. De slag met een moersleutel was onnodig en wij vragen een morele schadevergoeding.” Ook het Parket-Generaal is van mening dat de jeugdverantwoordelijke zich niet kan beroepen op de wettige verdediging. “Dat hij zelf de wacht heeft opgetrokken in de kantine is een begrijpelijke houding, maar is ontzettend onverstandig”, sprak de openbaar aanklager. “Daarenboven was het gebruikte geweld buiten proportie. Ik vraag het hof om de minimumstraf van 4 maanden cel met uitstel op te leggen.”

De jeugdverantwoordelijke zelf vraagt resoluut om de vrijspraak, bij monde van zijn advocaat Sven Mary. “Alle voorwaarden om te spreken van wettige verdediging, zijn vervuld”, pleitte de raadsman. “Het is niet dat mijn cliënt met de moersleutel in de aanslag op de loer lag. Het is tot een schermutseling gekomen en pas op dat moment heeft de man een moersleutel gegrepen die toevallig op de toog lag. Die moersleutel lag daar overigens omdat mijn cliënt daarmee de schade aan de tapkranen had hersteld die door diezelfde inbreker was aangericht.”

Het hof velt het arrest op 8 mei.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?