Opnieuw verdachte dood van kat

LENNIK - Emma De Dobbeleer uit de Veldstraat in Lennik deed deze ochtend om 9u een wel heel gruwelijke ontdekking in de tuin. Op enkele meters van haar achterdeur lag een kat dood in een verkrampte houding. In de buurt is het al de zoveelste kat die zo teruggevonden wordt. Alles wijst op vergiftiging en dat is ook al gebleken uit de autopsie van een andere dode kat. Ondertussen reageert de buurt geschrokken en hoopt men dat deze gruweldaden gaan stoppen.

In februari van dit jaar vond het gezin De Gieter, woonachtig in de naburige Zwartenbroekstraat, hun kater Findus op dezelfde manier in de tuin. Het dier lag languit in het gras met een verkrampte grimas, net zoals de kat deze ochtend. Het dier was nog warm, wat erop wijst dat de kat nog niet lang overleden was. Voorlopig is nog niet geweten van wie de kat is, maar het staat vast dat ze uit de omgeving is, want ze werd al vaker opgemerkt in de omliggende tuintjes.

Ongerustheid

Ondertussen raakt de buurt ongerust door het zoveelste verdachte overlijden van een kat. Uit de vele facebookreacties op het vorige artikel bleek dat bij heel wat mensen uit de omgeving hun kat verdwenen was, of dat ze ook dode katten in hun tuin gevonden hadden. Een vrouw vond het zo verdacht dat ze een autopsie liet uitvoeren op een dode kat. Daaruit bleek dat de kat vergiftigd was met het carbamaat Aldicarb, een product waarvan 1 druppel al dodelijk is voor de mens en dat al jaren verboden is in België. Omdat het uitvoeren van een autopsie op elke kat te duur zou zijn, is het niet zeker waaraan de andere katten overleden zijn. Maar gezien de verkrampte houdingen van de beestjes wijst alles op vergiftiging. De buurtbewoners vragen zich dan ook af wie tot zulke gruweldaden in staat is.

Onderzoek

De politie heeft voorlopig nog geen onderzoek kunnen voeren. Dat kan alleen maar als de buurtbewoners een klacht tegen onbekenden indienen, wat voorlopig nog niet is gebeurd. Ook dierenarts Hans Van Rymenant heeft weet van de dode katten, maar voorlopig heeft hij nog geen concrete gevallen gekregen. “De katten zijn ook altijd snel dood waardoor het zinloos is om nog bij mij te komen.”
Dierenarts Marc Govaert heeft ook geen concrete gevallen binnengekregen. Hij raadt de kattenbaasjes aan om klacht in te dienen bij de politie als ze zo’n kat vinden. “Het is wat voorbarig om bij elke dode kat uit te gaan van moedwillige vergiftiging. Maar als er zo veel gevallen zijn, dan kan je wel in die richting gaan denken. Als er nog dode katten gevonden worden dan raad ik de baasjes ook aan om een autopsie te laten uitvoeren. Als het net zoals de eerder geteste kat gaat om het carbamaat Aldicarb, dan kan je met de autopsie de doodsoorzaak achterhalen en kost het maar € 50. Dan kan de politie bij een eventueel buurtonderzoek ook gerichter te werk gaan.”

Archief

Lees ook : Gezin uit Lennikse Zwartenbroekstraat vreest dat katten vergiftigd worden


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?