Tweede verdieping van Dilbeeks gemeentehuis krijgt opfrisbeurt

DILBEEK - Arbeiders zijn woensdag begonnen met de renovatiewerken aan de tweede verdieping van het kasteel-gemeentehuis van Dilbeek. Op de verdieping zal een gloednieuwe raadzaal worden opgetrokken. Het kasteel werd zeer recent ook al langs de buitenkant grondig opgefrist.

Aannemer Pit N.V., die ook de buitenrenovatie uitvoerde, haalde de opdracht binnen. De kostprijs van het totale project wordt geraamd op ongeveer 1.160.000 euro.

Belangrijkste wapenfeit van de renovatie is de verhuis van de raadzaal, momenteel op het gelijkvloers, naar de tweede verdieping. "De huidige raadzaal voldoet niet langer aan de hedendaagse vereisten van onze gemeente, noch qua infrastructuur, noch qua beschikbare ruimte", zegt schepen van Patrimonium Jef Vanderoost. "Sommige raadsleden zitten letterlijk ‘in het hoekje’ tijdens de vergaderingen en het publiek kan enkel volgen via een smalle deuropening of een projectiescherm. Bovendien hebben zich twee extra raadsleden bij de gemeenteraad gevoegd. Aangezien een aanpassing van de huidige beschermde raadzaal niet mogelijk was, drong een nieuwe raadzaal op de tweede verdieping van het kasteel zich dus op."

De raadzaal zal ook gebruikt kunnen worden als seminarieruimte. "Op die manier zal de zaal toch meer dan één keer per maand gebruikt worden," zegt Jef Vanderoost. "Er zal een moderne vergaderuitrusting aanwezig zijn, zoals projectiemogelijkheden en een ingebouwde geluids- en steminstallatie. Dit maakt de ruimte ook geschikt voor opleidingen, informatievergaderingen en verhuur aan derden. Voor de volledige inrichting van de raadzaal."

Om deze plannen mogelijk te maken zullen op de tweede verdieping plaatselijk het valse plafond en enkele valse tussenmuren worden verwijderd. Zo zal het dakgebinte van het kasteel zichtbaar worden. De overige beschikbare ruimtes op deze verdieping zullen worden ingericht met aangepast sanitair, extra vergaderruimte en een conciërgewoning.

Ook de (brand-)veiligheid en toegankelijkheid van het gebouw laat vandaag nog te wensen over. In deze renovatiefase wordt daarom werk gemaakt van een nieuwe lift en bijhorende noodtrap in één van de torens. Hierbij wordt ook een nieuwe toegang voor rolstoelgebruikers ingericht via een raam in de zijgevel. De huidige helling aan de voorzijde is niet allen visueel storend, ze is ook te steil om zelfstandig met een rolstoel te overbruggen. Dankzij deze nieuwe ingang, kan deze helling verwijderd worden, zodat de hoofdingang opnieuw in ere wordt hersteld.

Als alles volgens plan loopt, zouden de werken tegen oktober of november klaar moeten zijn.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?