Politierechter spelt de les in Halle

HALLE - Vandaag zat de rechtszaal van de politierechtbank goed vol in Halle. Meer dan 30 zaken werden er afgehandeld op minder dan 3 uur tijd. Wat volgt is een opsomming van de meest opmerkelijke gebeurtenissen.

Bij de eerste zaken kwam het meest bizarre pleidooi van de dag aan bod. Een man die zich in februari 2012 schuldig maakte aan een vluchtmisdrijf in Dilbeek, maar bij de daad zijn nummerplaat ter plaatse achterliet, kwam zich samen met zijn advocaat verantwoorden. Beiden verdedigden het standpunt dat de dader zijn nummerplaat bewust achterliet bij wijze van schuldbekentenis. Van vluchtmisdrijf zou dus geen sprake zijn en de man verwachtte zich aan een minnelijke schikking. De politierechter had geen oren naar deze uitleg, ontnam de man zijn rijbewijs voor een maand en legde hem ook een boete van 720 euro op.

Wat later kwam een meisje aan de beurt die in mei 2012 alleen in de auto betrapt werd terwijl ze ook vandaag haar definitief rijbewijs nog niet behaald heeft. Als ze dit dan toch behaalt, zal ze het meteen voor een maand mogen inleveren. Het meisje pleitte met haar moeder aan haar zijde voor een geldboete in plaats van een werkstraf, deze werd uiteindelijk afgeklopt op 600 euro. Een jongeman, die net rechtenstudies aanvatte en moedig het woord nam voor zijn advocaat kon pleiten, volgde wat later dezelfde logica bij zijn vonnis. Hij werd dronken betrapt in de BMW van zijn ouders.

Bij één van de laatste zaken kwam een man uit Lennik voor die dronken 92 km/u had gereden op een stuk van de Ninoofsesteenweg te Dilbeek waar de snelheidslimiet 50 km/u bedraagt. De man, probeerde zichzelf te verdedigen door aan te stippen dat de snelheidslimiet eventjes verder veranderde in 70 km/u en dat hij dus aan het versnellen was. De rechter merkte fijntjes op dat hij die snelheidslimiet ook ruimschoots overschreden had, alvorens over te gaan tot het vonnis. De man moet zijn rijbewijs 24 dagen afgeven (14 dagen voor de snelheidsovertreding, 10 voor zijn bedwelmde toestand).

Als één van de allerlaatsten kwam een onverbeterlijke recidivist aan bod, met al 11 misdrijven op z’n kerfstok. Deze keer kwam hij voor omdat hij geen geldig keuringsbewijs van zijn wagen kon voorleggen. De man had zijn minnelijke schikking van 70 euro niet betaald en moet nu meer dan het dubbele daarvan ophoesten. Hij beschreef zichzelf doodeerlijk als “négligant comme d’habitude” (“nonchalant zoals gewoonlijk”). Hiermee ontlokte hij een zeldzaam lachje bij de anders stoïcijnse rechter, maar dat stemde haar niet milder.

Een vrouw die zowat iedere restrictie van haar voorlopig rijbewijs had genegeerd kwam ook voor. Ze werd gecontroleerd door de politie zonder begeleider, zonder tweede achteruitkijkspiegel en zonder L-teken aan haar achterruit maar wel met andere passagiers aan boord. De vrouw had weinig tegen de beschuldigingen van de procureur in te brengen, en kreeg een boete van 300 euro aangesmeerd.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?