Schapen van begrazingsproject aan Lennikse wachtbekken weg gehaald

LENNIK– Een bewoner van de Postberg trof zondag morgen een dood schaap op het terrein van het wachtbekken langs de Algoetstraat. De man kon een ander schaap redden. De eigenaar heeft de schapen voorlopig weg gehaald.

De man, die zijn  kinderen naar de sporthal bracht, zag twee schapen liggen. “Ik ben over de afsluiting gekropen. Voor één schaap kon ik niets meer doen. Het andere lag met de kop in het water. Ik kon het dier recht trekken waarna het toch weer begon rond te lopen. Daarop heb ik de mensen van Natuurpunt verwittigd”.

De voskoppen werden in het kader van een begrazingsproject   van de gemeente en Natuurpunt op het terrein van het wachtbekken geplaatst. De dieren zijn eigendom van Danny Luyckx uit Bunsbeek. Danny was zondagmorgen op de hoogte gebracht. “Ik heb mijn zoon naar ginder gestuurd om het dode dier op te halen. Hij gaat ook enkele dieren weg halen om de begrazingsdruk deze winter wat te verlagen. We gaan ook onderzoeken of er iets aan de hand is. Het overleden wordt door een dierenarts onderzocht”, zegt Danny Luyckx.

Milieuschepen Geert De Cuyper ging zondag ter plaatse. “Ik had vorige zondagmiddag eveneens vastgesteld dat een schaap overleden was en een ander schaap zich moeilijk kon voortbewegen. Ik heb toen onmiddellijk de herder opgebeld en 's avonds is hij ter plaatse geweest. Samen en met mijn zoon Gijs hebben we het dode schaap verwijderd. De herder ging de doodsoorzaak laten onderzoeken”.

Oud schaap

Het zieke schaap was blijkbaar een oud schaap dat een opgezwollen keel had zodat het moeilijk kon eten en fel verzwakt was.  “De herder heeft alle schapen meegenomen omdat er nog maar weinig voedsel (gras) aanwezig was. De andere schapen waren zeer gezond en kregen van hem een score van 4 op 5”, zegt schepen De Cuyper. De schepen haalde zondag eigenhandig ook zwerfvuil uit het wachtbekken.

Natuurlijke selectie

Het gebeurt niet zo veel dat er schapen sterven in het kader van de verschillende begrazingsprojecten die Danny Luyckx lopen heeft. “Er sterven jaarlijks slechts 6 procent van onze schapen en dan meestal door de natuurlijke selectie. Tot nu waren er nog geen problemen aan het Lenikse wachtbekken maar we gaan wel kort op de bal spelen om te weten te komen of er eventueel  iets mis liep”, besluit Danny Luyckx. Tijdens het voorjaar bracht de kudde van 11 ooien 5 lammetjes op de wereld. Het is een schapenras dat zeer goed bestand is tegen alle weersomstandigheden.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?