Gooik opent poort naar aankoop militair gebouw Kesterheide

KESTER – Het Belgisch leger wil het terrein op de Kesterheide overdragen aan de gemeente Gooik. De gemeente heeft er een oogje op laten vallen en bereidt een mogelijke aankoop administratief voor.

Een deel van het militair domein, op de top van de Kesterheide, wordt al jaren niet meer gebruikt. Op het terrein staat er een rond gebouw en een enorme antennemast. Landsverdediging gaat alleen nog de communicatiemast verder benutten. Het terrein rechts er van komt vrij. Nu de NATO besloten heeft om haar radaruitrusting uit te breiden op het lager gelegen terrein waar nu de witte bol staat, kan landsverdediging het verlaten gebouw van de hand doen.

Gooik bezit aan de overzijde van de straat al een terrein dat nu gebruikt wordt als herdenkingsplaats Pervivo. “Het militair terrein zou daar perfect bij aansluiten”, zegt burgemeester Michem Doomst. “We hebben een tiental jaren geleden aan landsverdediging de vraag gesteld of de gemeente het gebouw kan over nemen als het geen militaire bestemming meer heeft. We kregen enkele weken geleden een brief met een positief antwoord gekregen. Daarmee wil het leger de overdracht voorbereiden”,  vertelt burgemeester Michel Doomst.

“We hebben alleen administratief de mogelijkheid geopend om het gebouw te kopen.  Er moet daarna nog veel gebeuren. Het is nu landbouwgebied met een militaire bestemming. De militaire functie moet er uit gelicht worden, wat moet onderhandeld worden met Stedenbouw. We moeten ook het schattingsverslag afwachten maar we vermoeden dat het gebouw na 20 tot 25 jaar leegstand niet veel meer waard zal zijn. Daarenboven is de waarde van de grond nog niet gekend. We weten dus nog niet of het past in ons budget”, zegt Doomst.

Een eventuele overdracht naar de gemeente past in de Gooikse visie op de bestemming van de Kesterheide. “Wij pleiten er voor dat mensen er recreatief moeten kunnen aanwezig zijn. We zien bijvoorbeeld een parking, een restaurant of een hotel niet zitten. Maar dat alles is zeker nog niet bepaald. We hebben zeker nog niet beslist dat we het gebouw gaan aankopen”, besluit Doomst.

Net voor de verkiezingen

N-VA Gooik is, bij monde van voorzitter Kristoff Hemelinckx, erg verontrust door dit nieuws. “Met zulke beslissing, net voor de verkiezingen, zadelt de heer Doomst het toekomstige bestuur op met een zware belasting waar niet zelf voor heeft kunnen kiezen. Erger nog, is de verdachte en vage omschrijving van het doel en nut van deze aankoop. Dit hypothekeert elke toekomstvisie omtrent deze site”, zegt Hemelinckx.

Veldslag van Kesterheide

De N-VA ziet ook een verband met het natuurgebeid dat onlangs door Natuurpunt is aangekocht. “ Opmerkelijk is ook dat deze gebouwen vlak tegen de pas door Natuurpunt aangekochte terreinen gelegen zijn. Bij de aankoop van deze terreinen is de gemeente een open conflict met deze organisatie aangegaan. Het is voor ons duidelijk dat deze aankoop een weerwraak van het bestuur is in wat we stilletjes aan "de veldslag van de Kesterheide" kunnen noemen. Dit alles laat N-VA Gooik begrijpen dat Doomst met deze aankoop een snelle passage in de pers prefereert boven gedragen en transparante beslissingen”, besluit Kristoff Hemelinckx.


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?