Lijst Vernieuwing eist gemeentelijke verkiezingsborden en stapt naar gouverneur.

DILBEEK - Lijst Vernieuwing is op de vingers getikt door het Dilbeekse schepencollege omdat het affiches plakte op gemeentelijke aanplakborden.

Het college wees de partij op 'afspraken onder de politieke partijen', over de aanplakkingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Maar de Lijst Vernieuwing was niet betrokken bij de totstandkoming van deze afspraken en is er dan ook niet mee akkoord.

De Nederlandstalige meerderheidspartijen en de Franstalige partij hebben samen beslist dat er géén gemeentelijke aanplakborden zouden geplaatst worden voor deze verkiezingen.

“Een merkwaardig verbond. Het is duidelijk dat zij daar maar 1 partij hebben willen mee treffen, namelijk Vernieuwing. Vernieuwing heeft een ploeg enthousiaste militanten en dus een goede plakploeg. Vernieuwing vindt het opmerkelijk dat het Schepencollege nu reageert over de aanplakkingen, nadat de Union Francophone (UF) in de gemeenteraad, recent, al enkele keren is tussengekomen over de aanplakkingen van het Vlaams Belang, 1 van de partners op de lijst Vernieuwing”, protesteert Pien Ronsijn van Lijst Vernieuwing.

Lijst Vernieuwing eist gemeentelijke aanplakborden en zal zich tot de Gouverneur richten met de vraag deze gemeentelijke beslissing te onderzoeken en recht te zetten.

“Aanplakken is het goedkoopste middel om propaganda te voeren en dus ook de meest democratische vorm van propaganda. Deze mogelijkheid afnemen van onze lijst is een vorm van censuur, die de andere lijsten niet treft vermits zij in belangrijke mate verkiezingsborden in privé-tuinen kunnen plaatsen”, zegt Ronsijn.

“Vernieuwing heeft één plaktocht gedaan op de schaarse gemeentelijke aanplakborden die altijd in de gemeente staan. Dit na een plaktocht van een organisatie met Engelstalige affiches uit Lennik. In het gemeentelijk reglement staat dat aanplakkingen steeds in het Nederlands dienen te gebeuren.

Niemand controleert blijkbaar deze reglementeringen, behalve als het Union Francophone interpelleert”, zegt Ronsijn.

In de toekomst meer borden

De lijst Vernieuwing wil ten volle het Nederlandstalige verenigingsleven ondersteunen en één van de aandachtspunten in haar programma zal dan ook zijn om bij het komende gemeentebestuur aan te dringen om méér borden te plaatsen, zodat het Dilbeekse verenigingsleven meer mogelijkheden heeft om zijn activiteiten aan te kondigen.

“Het aantal gemeentelijke aanplakborden is véél te klein en de bestaande borden zijn trouwens dringend aan Vernieuwing toe”, besluit Piet Ronsijn, Lijsttrekker Vernieuwing.

(Vernieuwing is een gemeentelijke lijst met onafhankelijken en kandidaten met Vlaams Belang Sympathie).

 


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?