Petitie om natuurlijke gezondheidsclaims te redden

REGIO - Vanuit kringen van complementaire geneeswijzen wordt gevreesd dat de Europese Gemeenschap, onder druk van de farmaceutische industrie, zoveel mogelijk het gebruik van natuurlijke voedingssupplementen wil ontmoedigen. Er circuleert een petitie om een wet, die van kracht wordt in september 2012, tegen te houden.

 

“De miljardenwinsten die de farmaceutische industrie boekt, komen beetje bij beetje in het gedrang omdat steeds meer mensen constateren dat heel wat medicijnen niet zo doeltreffend en veilig zijn als wordt voorgespiegeld en tegelijk overtuigd raken van het heilzame en gevaarloze effect van vitaminen, bio-actieve stoffen, mineralen, essentiële vetzuren, aminozuren, pre- en probiotica….”, zegt een Vlaamse arts.

De EFSA (European Food Safety Authority) is het Europese overheidsorgaan die voor ons beslist welke gezondheidsclaims in de toekomst nog mogen gemaakt worden in verband met natuurlijke voedingssupplementen. Met gezondheidsclaims wordt het informeren bedoeld, over het therapeutisch nut van een product via de verpakking, het etiket, een reclameboodschap, een folder…. Zo zijn alle vitaminen en mineralen al behandeld door het EFSA en werden daarvan – omdat die nu eenmaal deel uitmaken van de voeding en nodig zijn voor de gezondheid - redelijk wat gezondheidsclaims toegestaan. “Maar voor wie te vroeg hoera roept: binnenkort worden daarvan wel de maximale doses bepaald die in voedingssupplementen zullen worden toegelaten en er zullen dermate strenge en lage maximale doses vastgelegd worden, dat we met vitaminen en mineralen niet veel therapeutisch effect meer zullen behalen. Erger is het nog gesteld met substanties zoals gammalinoleenzuur, glucosamine, chondroïtine, MSM, hyaluronzuur, astaxanthine, de meeste probiotica…. daarvan mag volgens het EFSA niets geclaimd worden”, zegt de arts.

Het EFSA heeft tussen 2008 en 2012 over 95 % van de ingediende dossiers een negatief advies gegeven. « Als straks de planten aan bod komen zal het EFSA  ook daarvan het overgrote deel van de gezondheidsclaims weigeren. Ze eist namelijk voor natuurlijke producten strenge, placebogecontroleerde en vooral dure klinische studies die normaal alleen door… de farmaceutische industrie kunnen betaald worden. Een mogelijk gevolg hiervan is (zoals in Canada al aan de hand is) een zeer sterke daling van het aantal natuurlijke voedingssupplementen, gekoppeld aan een drastische prijsverhoging van de producten die toch op de markt mogen blijven », voorspelt de arts.

Gelukkig is er nog hoop. Volgens de Europese regelgeving is Europa namelijk verplicht tot het toelaten van een volksreferendum. Als van de 492 miljoen Europeanen 1 miljoen inwoners onderstaande petitie tekenen, dan kan dat de wet die van kracht wordt in september 2012, nietig laten verklaren. Dat het enigszins anders kan, is trouwens bewezen in de USA. « Dankzij de DSHEA (Dietary Supplement Health and Education Act) wordt de consument nu op een transparante manier geïnformeerd, is er een toename van de kwaliteit en de diversiteit van voedingssupplementen en is er zelfs een daling van de prijzen. Dit kan ook in Europa. Daarvoor is de steun nodig van elke geëngageerde inwoner van Europa », besluit de arts.

 De school voor complementaire geneeskunde « De Levensschool » roept op om een petitie te onderschrijven. Dat kan na het bekijken van een videoboodschap (in zeer goed te begrijpen Frans) en op het einde ervan de petitie te ondertekenen met voornaam, naam, stad en mailadres.

 http://institut-protection-sante-naturelle.eu/video/Petition1204/Petition1205.html?utm_source=Newsletter&utm_medium=emailing&utm_campaign=petition_12/05


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?