Werken aan gemeenschapslokalen Sint-Gertudis-Pede van start

SINT-GERTRUDIS-PEDE - Achter brouwerij De Neve in het centrum van Sint-Gertrudis-Pede zijn de ruwbouwwerken van de nieuwe gemeenschapslokalen gestart. Zonder bijkomende vertragingen kan het gebouw eind 2012 of begin 2013 gebruiksklaar zijn.

Al vele jaren wordt er gewag gemaakt van nieuwe gemeenschapslokalen in Sint-Gertrudis-Pede. Het gebouw van de vroegere jongensschool deed jaren dienst als gemeenschapsruimte, maar door de slechte staat van het gebouw en het feit dat de keuken en het sanitair niet meer voldeden aan de normen, werd het gebruik in 2006 beperkt tot repetities van de plaatselijke Concertband Pede. Het gemeentebestuur stelde een architect aan om een nieuwe zaal te plaatsen op de huidige locatie, maar eind 2009 stond het gemeentebestuur voor een patstelling: door de omvang van het project (2,7 miljoen euro) kreeg het gebouw geen stedenbouwkundige vergunning op de huidige locatie.

Het gemeentebestuur ging op zoek naar een (kleinschaliger) alternatief en kwam na onderhandeling met NV De Brouwerij, verbouwers van de brouwerij De Neve, tot de huidige oplossing die niet alleen de noden van de verenigingen opvangt maar ook financieel voordeliger bleek. De gemeenteraad keurde eind april 2010 de overeenkomst met NV De Brouwerij goed. Daarop werden de nodige vergunningen aangevraagd, en een jaar later (april 2011) werd de architect ‘De Bouwerij’ uit Ternat, die ook de ruwbouw ontwierp, aangesteld voor de afwerking. De vroegere gemeentelijke loods werd ondertussen afgebroken en NV De Brouwerij staat vandaag in voor de ruwbouwwerken van een nieuwe zaal. Het gemeentebestuur financiert dan weer de afwerking en uitrusting van zaal, sanitair en keuken en voorziet ook budget voor de buitenaanleg. Aannemer De Wolf-De Greef uit Ternat neemt de ruwbouwwerken voor zijn rekening. Eerstdaags zal het schepencollege ook de algemene aannemer aanstellen voor de binnenafwerking.

Omdat ook de werken aan de aanliggende brouwerij De Neve vertraging opliepen, duurde het tot maart 2012 vooraleer de ruwbouwwerken van start konden gaan, maar vandaag schiet het gebouw snel uit de grond. Het gebouw omvat een zaal van 240m², sanitair, een uitgeruste keuken en de nodige bergruimte. Door de grote glaspartijen zal er ook een prachtig zicht zijn op de Pedevallei. Omdat het nieuwe gebouw slechts een deel van de oppervlakte van de vroegere loods inneemt, komt er een zeer grote tuin, met ruimte voor een toekomstige geboorteboomgaard.

Het aantal beschikbare parkeerplaatsen aan de nieuwe zaal is beperkt maar er wordt werk gemaakt van de herinrichting van de parking voor de huidige gemeenschapslokalen. Door een efficiëntere organisatie kan hier heel wat parkeerdruk worden opgevangen. Het voorontwerp voor de parking wordt binnenkort besproken met de buurtbewoners. De nodige budgetten zijn voorzien.

Op zaterdag 16 juni zal het vorderen van de ruwbouwwerken feestelijk worden gevierd door het steken van ‘de mei’

(Foto : Schepen van patrimonium Jef Vanderoost bij de ruwbouw)


Nieuws melden Adverteren op Persinfo?